fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mer tillgänglig patientdata på önskelistan under Folkemødet

När Danmarks politikerfestival på Bornholm, Folkemødet 2014, drar igång i imorgon har flera av regionens life science-bolag ett klart budskap med sig till politikerna — det måste bli enklare att få tillgång till patientdata, särskilt till kliniska studier i tidig fas.

Rapidus har varit i kontakt med deltagande inför Medicon Valley Alliances debatt ”Mina patientdata — guldgruva eller fallgrop” som ska hållas på fredag under Folkemødet. Rubriken antyder att det finns en outnyttjad potential som regionens bolag vill se användas bättre.

Novartis PR-chef Michael Lange efterlyser speciellt att patienter snabbare ska komma in i fas I- och fas II-studier.

— Det gäller exempelvis KOL-patienter där även andra vårdinstitutioner än sjukhus kan involveras, säger Michael Lange.

Han vill också se att det ska bli enklare att använda patientdata över Sundet.

— När Region Hovedstaden har godkänt tillgång till en viss patientdata bör det också gälla Region Skåne, och tvärtom.

Också avdelningschefen på Statens Serum Institut, Poul Erik Hansen, menar att det finns uppenbara fördelar med att utnyttja patientdata över Sundet.

— Det är illa att man inte kan jämföra den cancerbehandling som ges i Lund med den som ges på Herlev Hospital, säger Poul Erik Hansen.

Søren Friis Larsen, som leder arbetsgivarorganisationen Dansk Erhvervs rådgivning till kunskapsintensiva bolag, påpekar att det är volymen patientdata som är avgörande för regionen.

— Det är där vinsten finns: ju större datamängd, desto mer detaljer, säger han.

Ordförande för Danmarks största patientorganisation Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen, ställer sig positiv till bolagens önskemål, men vill samtidigt se att det finns ett erkänt forskningsinstitut med i projekten för att säkra hanteringen kring patientdata.

I fredagens debatt deltar även Lægeforeningen, Rådet for Digital Sikkerhed, Etisk Råd, Region Syddanmark, Novo Nordisk samt politiker från Dansk Folkeparti och Liberal Alliance.

Folkemødet 2014 arrangeras över helgen och beräknas i år få runt 60.000 besökare.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När Danmarks politikerfestival på Bornholm, Folkemødet 2014, drar igång i imorgon har flera av regionens life science-bolag ett klart budskap […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.