torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mer tillgänglig patientdata på önskelistan under Folkemødet

När Danmarks politikerfestival på Bornholm, Folkemødet 2014, drar igång i imorgon har flera av regionens life science-bolag ett klart budskap med sig till politikerna — det måste bli enklare att få tillgång till patientdata, särskilt till kliniska studier i tidig fas.

Rapidus har varit i kontakt med deltagande inför Medicon Valley Alliances debatt ”Mina patientdata — guldgruva eller fallgrop” som ska hållas på fredag under Folkemødet. Rubriken antyder att det finns en outnyttjad potential som regionens bolag vill se användas bättre.

Novartis PR-chef Michael Lange efterlyser speciellt att patienter snabbare ska komma in i fas I- och fas II-studier.

— Det gäller exempelvis KOL-patienter där även andra vårdinstitutioner än sjukhus kan involveras, säger Michael Lange.

Han vill också se att det ska bli enklare att använda patientdata över Sundet.

— När Region Hovedstaden har godkänt tillgång till en viss patientdata bör det också gälla Region Skåne, och tvärtom.

Också avdelningschefen på Statens Serum Institut, Poul Erik Hansen, menar att det finns uppenbara fördelar med att utnyttja patientdata över Sundet.

— Det är illa att man inte kan jämföra den cancerbehandling som ges i Lund med den som ges på Herlev Hospital, säger Poul Erik Hansen.

Søren Friis Larsen, som leder arbetsgivarorganisationen Dansk Erhvervs rådgivning till kunskapsintensiva bolag, påpekar att det är volymen patientdata som är avgörande för regionen.

— Det är där vinsten finns: ju större datamängd, desto mer detaljer, säger han.

Ordförande för Danmarks största patientorganisation Kræftens Bekæmpelse, Frede Olsen, ställer sig positiv till bolagens önskemål, men vill samtidigt se att det finns ett erkänt forskningsinstitut med i projekten för att säkra hanteringen kring patientdata.

I fredagens debatt deltar även Lægeforeningen, Rådet for Digital Sikkerhed, Etisk Råd, Region Syddanmark, Novo Nordisk samt politiker från Dansk Folkeparti och Liberal Alliance.

Folkemødet 2014 arrangeras över helgen och beräknas i år få runt 60.000 besökare.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När Danmarks politikerfestival på Bornholm, Folkemødet 2014, drar igång i imorgon har flera av regionens life science-bolag ett klart budskap […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.