tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Immunovia tar in 43 miljoner — och bäddar för notering

Forskningsavknoppningen Immunovia i Lund räknar med att vara på marknaden om 24 månader med sitt diagnostikchip för cancer i bukspottskörteln. Nu får bolaget in 43 miljoner kronor från ett 30-tal privata investerare.

Immunovias teknik bygger på att mäta 400-500 olika proteiner från exempelvis immunförsvaret i blodet och räkna ut vilka kombinationer som indikerar sjukdom. Kombinationen fungerar som ett fingeravtryck för att identifiera cancer och autoimmuna sjukdomar. Först ut är cancer i bukspottskörteln, där Immunovias fingernagelstora analyschip kan ge besked genom att mäta förekomsten av ett 20-tal olika proteiner. Cancerformen är i dag en av de dödligaste eftersom den ger symptom först när den är långt framskriden.

Mats Grahn— 40.000 dör varje år i USA av cancer i bukspottskörteln eftersom de inte diagnosticeras i tid. Bara 6-12 månaders tidigare diagnos skulle kraftigt öka överlevnaden eftersom patienterna då blir möjliga att behandla. Och det har vi löst, säger vd Mats Grahn.

Tekniken baseras på drygt tio års forskning vid Lunds universitets forskningscenter Create Health, med professor Carl Borrebaeck i spetsen. Han var inför emissionen en av storägarna i Immunovia tillsammans med tre medgrundare, som också utgör ledningen vid Institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet. Men en rad privatinvesterare finns även med i ägarlistan sedan tidigare, däribland industriveteranen PG Gyllenhammar och Mattias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och ledare för miljardprojektet Human Protein Atlas.

Immunovias första analyschip testas just nu i kliniska studier. Mats Grahn räknar med att kunna vara på marknaden om 24 månader och för att klara det tar bolaget nu in 43 miljoner kronor från ett 30-tal svenska affärsänglar.

— Vi siktade på 30 miljoner kronor men intresset var mycket stort, säger Mats Grahn.

I samma veva ombildas Immunovia till publikt bolag, ett krav för att kunna börsnoteras.

— Men en notering är inte aktuell i det korta perspektivet, säger Mats Grahn.

Immunovia har i dag fem anställda. Mats Grahn räknar med att det närmaste året dubbla personalstyrkan till ett tiotal personer.

Erik Olausson

Forskningsavknoppningen Immunovia i Lund räknar med att vara på marknaden om 24 månader med sitt diagnostikchip för cancer i bukspottskörteln. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.