söndag 8 september 2024

inloggad som

Greenleaf Medical bygger ut spenatforskning i Lund

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från fetmapreparatet Appethyl, baserat på forskning vid Lunds universitet. Parallellt har Greenleaf dragit igång en forskningsenhet på Medicon Village i Lund för att hitta nya användningsområden för spenatextraktet.

Greenleaf Medicals vd Anders Struksnes beskriver marknadsintroduktionen i Norden som något av en pilotlansering. I början av hösten ska Appethy börja säljas på den lukrativa amerikanska marknaden av en än så länge hemlig samarbetspartner. Med fabriker i Kina och amerikanska Illinois har Greenleaf i dag kapacitet att extrahera 400 ton om året av den aktiva ingrediensen thylakoider ur spenatblad.

— Hur stora intäkter vi får i år beror på hur mycket vi hinner producera. Men 60 miljoner kronor tror jag är rimligt i år, och rejält mycket mer nästa år, säger Anders Struksnes till Rapidus.

Tio procent av intäkterna går till Lundabolaget Thylabisco, som äger patenten. Bakom Thylabisco står forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertssons med Lundabaserade SwePharm och Lunds universitets holdingbolag Luis som mindre ägare.

Greenleaf Medical tittar redan på nästa steg för thylakoiderna. Under våren har bolaget etablerat en forskningsenhet i Medicon Village med en handfull anställda under ledning av Sinan Cem Emek, doktor i biokemi och tidigare anställd på Thylabisco. Kliniska studier har visat att thylakoider utöver att hämma aptiten även kan sänka sockersuget och hjälpa tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Anders Struksnes nämner barnfetma och thylakoiders eventuella effekt på nikotinsug som andra spår att följa upp.

— Men vi tittar också på peptider och andra proteinstrukturer baserade på växtextrakt. Vår Lundaenhet ska bli ett center för växtbaserad medicinsk forskning, säger han.

Greenleaf Medical har i dag ett tiotal anställda och runt 35 aktieägare, med Anders Struksnes, styrelseledamoten Marek Orlowski och suppleanten Anders Uddén i spetsen. Bolaget ska enligt plan börsnoteras i början av 2015.

Erik Olausson

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.