tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Greenleaf Medical bygger ut spenatforskning i Lund

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från fetmapreparatet Appethyl, baserat på forskning vid Lunds universitet. Parallellt har Greenleaf dragit igång en forskningsenhet på Medicon Village i Lund för att hitta nya användningsområden för spenatextraktet.

Greenleaf Medicals vd Anders Struksnes beskriver marknadsintroduktionen i Norden som något av en pilotlansering. I början av hösten ska Appethy börja säljas på den lukrativa amerikanska marknaden av en än så länge hemlig samarbetspartner. Med fabriker i Kina och amerikanska Illinois har Greenleaf i dag kapacitet att extrahera 400 ton om året av den aktiva ingrediensen thylakoider ur spenatblad.

— Hur stora intäkter vi får i år beror på hur mycket vi hinner producera. Men 60 miljoner kronor tror jag är rimligt i år, och rejält mycket mer nästa år, säger Anders Struksnes till Rapidus.

Tio procent av intäkterna går till Lundabolaget Thylabisco, som äger patenten. Bakom Thylabisco står forskarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Per-Åke Albertssons med Lundabaserade SwePharm och Lunds universitets holdingbolag Luis som mindre ägare.

Greenleaf Medical tittar redan på nästa steg för thylakoiderna. Under våren har bolaget etablerat en forskningsenhet i Medicon Village med en handfull anställda under ledning av Sinan Cem Emek, doktor i biokemi och tidigare anställd på Thylabisco. Kliniska studier har visat att thylakoider utöver att hämma aptiten även kan sänka sockersuget och hjälpa tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Anders Struksnes nämner barnfetma och thylakoiders eventuella effekt på nikotinsug som andra spår att följa upp.

— Men vi tittar också på peptider och andra proteinstrukturer baserade på växtextrakt. Vår Lundaenhet ska bli ett center för växtbaserad medicinsk forskning, säger han.

Greenleaf Medical har i dag ett tiotal anställda och runt 35 aktieägare, med Anders Struksnes, styrelseledamoten Marek Orlowski och suppleanten Anders Uddén i spetsen. Bolaget ska enligt plan börsnoteras i början av 2015.

Erik Olausson

Efter lansering i Sverige, Norge och Finland räknar Stockholmsbaserade Greenleaf Medical med intäkter på 60 miljoner kronor i år från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.