tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kontraktsforskare nysatsar på IT efter ras

När botten gick ur kliniska försök i Danmark 2011 tvingades kontraktsforskningsbolaget Acronordic i Köpenhamn sälja av nästan hela verksamheten. Nu står den tidigare vd:n klar med en ny strategi för att bemästra marknaden.

Det handlar om en ny IT-infrastruktur för kunder i läkemedelsbranschen som genom innovativ IT-logistik ska kunna styra kliniska patientstudier i fas I och II. Basen: ett nytt cloudsystem som ska säkra enkel åtkomst till ofta komplicerade patientdata, oavsett hur många sjukhus eller platser de kliniska försöken görs på.

Acronordic grundades 2003 och drabbades hårt av raset i antal kliniska försök. Mellan 2011 och 2012 föll prövningarna i Danmark med 40 procent, något som tvingade ledningen att i omgångar sälja ut rörelsen, bland annat till indiska Ecron Acunova. I dag är tidigare vd:n Søren Strøh i praktiken ensam i bolaget, med uppbackning från affärspartnern Kim Krogsgaard samt samarbetspartners som Oracle och SAS Institute samt GxP International som är expert på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

— Vi planerar att lansera de nya IT-tjänsterna internationellt under 2015, säger Søren Strøh.

Målgruppen för nystatsningen är mindre företag som behöver pressa sina fasta kostnader. Under 2013 omsatte Acronordic Health Claim Services blygsamma 760.000 danska kronor.

Affärspartnern Kim Krogsgaard är tidigare vd för PhaseOneTrials och före detta chef för den kliniska forskningen vid Hvidovre Hospital, och fungerar idag som vd för Grete Lundbeck European Brain Research Foundation.

Søren Strøh själv är i grunden elektronikingenjör med inriktning mot bioteknik. Han har tidigare arbetat med bland annat Novos diagnossystem.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När botten gick ur kliniska försök i Danmark 2011 tvingades kontraktsforskningsbolaget Acronordic i Köpenhamn sälja av nästan hela verksamheten. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.