tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svep startar joint venture med Ericssonveteraner

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile och Tunstall Healthcare Group. I ett nytt samriskbolag startat med en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären hoppas företaget även ta över själva produktionen.

Svep kommer äga 50 procent av nystartade Swemake. Tanken är att kunna ta hand om hela processen från produktidé till tillverkning och färdig produkt åt Sveps nuvarande kunder inom IT- och elektronikbranschen.

mikael_hegardt— Det är hård konkurrens bland teknikkonsulter här nere i södra Sverige. Genom att både kunna erbjuda både utveckling och tillverkning får vi en konkurrensfördel. Men tanken är även att hitta helt nya kunder, säger Sveps försäljnings- och marknadschef Mikael Hegardt till Rapidus.

I första hand handlar det om produktion av mindre serier på några tusen exemplar som Swemake ska inrikta sig på. Men om ett år räknar Mikael Hegardt med att vara redo att ta hand om tillverkningsserier på uppåt en halv miljon exemplar, för produktion i Asien eller Europa.

Andra hälften av Swemake ägs av ChaseXL, ett konsultbolag inom strategiska inköp grundat 2010 av en handfull avhoppare från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Det är främst ChaseXL, med kontor i Shanghai och kunder som Doro, Axis och Nederman, som kommer stå för kontakter med fabriker och leverantörer. Christian Carlsson, en av ChaseXL:s grundare, blir vd för Swemake, med Mikael Hegardt som försäljningschef.

Personalägda Svep har i dag 36 anställda, något färre än för några år sedan. I dotterbolaget Fructel, som utvecklar ett speltillbehör till mobiltelefoner, är verksamheten lagd på is. Svep omsatte 31,6 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 350.000 kronor under 2013, uppger Mikael Hegardt. För ChaseXL stannade omsättningen på 5,2 miljoner.

Erik Olausson

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.