onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Livsmedelsveteran lanserar diabetesvatten från Lund

Lanseringen av Lundaföretaget DoubleGoods aktiva bordsvatten har skjutits upp i väntan på att livsmedelsmyndigheten ska godkänna hälsopåståendena. Under tiden passar moderbolaget Aventure på att värva en ny vd och delägare till DoubleGood.

DoubleGoods vatten är spetsat med en kombination av krom och aminosyror som sätter fart på insulinproduktionen redan innan blodsockernivåerna hunnit stiga från måltiden. Kliniska försök har visat att topparna i blodsockerkurvan därmed jämnas ut och att nivån sjunker långsammare timmarna efter att försökspersonerna ätit.

Men för att även kunna få kommersiellt genomslag behöver DoubleGood få tillstånd från europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA för att kunna marknadsföra vattnets hälsofrämjande effekter.

— Vi vet inte när godkännandet kommer, men vi hoppas kunna lansera i slutet av 2014 eller början av 2015, säger Pär Lundqvist till Rapidus.

Han har just tagit över vd-rollen i DoubleGood från Jörgen Holm, som istället ska fokusera på Glucanova. Även det ett dotterbolag till Aventure, centrerat kring kolesterolsänkande betaglukaner extraherade från havre. Under våren kommer Pär Lundqvist via tvåmannabolaget Potatisspecialisten också gå in som delägare i DoubleGood.

— Vi håller på att genomföra en emission för att kunna driva bolaget fram till lanseringen, säger han.

Parallellt tas ordförandeklubban över av Rolf Bjerndell, tidigare vd för Skånemejerier och styrelseledamot i bland annat Oatly, Pastair och Minc.

Pär Lundqvist har ett långt förflutet från livsmedelsbranschen genom Potatisspecialisten, som tidigare fungerat som leverantör av främst potatismos till livsmedelsjättar som Ica och Coop. Sedan tidigare är han också delägare och styrelseledamot i Stockholmsbolaget Ottos Barnmat, där även Aventure är med som delägare.

Inräknat Pär Lundqvist sysselsätter DoubleGood i dag två personer. Bordsvattnet är bland annat ett resultat av mångårig forskning på Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, där Aventure är en av näringslivsparterna tillsammans med bland andra Procordia (Orkla), Semper och Pågen.

Erik Olausson

Lanseringen av Lundaföretaget DoubleGoods aktiva bordsvatten har skjutits upp i väntan på att livsmedelsmyndigheten ska godkänna hälsopåståendena. Under tiden passar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.