torsdag 21 november 2024

inloggad som

BoMill på svampjakt fyller på kassan

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa upp sin första riktigt stora anläggning, som nyligen tagits över av den italienska kunden.

Anläggningen sorterar totalt 18 ton spannmål per timme, eller 125.000 kärnor per sekund. Kärnorna analyseras med en NIR-mätmetod, varefter de sorteras i olika fraktioner i en roterande trumma med hjälp av BoMills patenterade tryckluftsbaserade teknik. NIR är en spektroskopimetod som använder ljus i nära infraröd-spektra och mäter proteinhalt i varje enskild kärna. Genom sortering kan produktkvaliteten bli högre och jämnare hos produkten.

— Nu är det första gången någon kan visa att tekniken fungerar i så här stor skala. Vi kommer att satsa på kunder från USA, Kanada och Västeuropa. Eftersom teknologin är ny ligger mycket av vårt jobb i att visa kunderna på fördelarna, att skapa ett behov hos dem, säger vd Karin Wehlin.

Hon bedömer att bolaget inte ha några direkta konkurrenter inom området, där BoMill har omfattande patentskydd. Normalt sorteras andra spannmål efter kornens fysiska egenskaper, som vikt, storlek och färg.

Tekniken har funnits på marknaden sedan 2007. Bolaget har hittills sålt en handfull maskiner bland annat i USA, Australien och Danmark.

BoMill vill använda sin teknik i andra applikationer, och kan bland annat sortera bort spannmål som är angripet av svamp inne i kärnan. Inom det fältet har bolaget ännu ingen referensanläggning.

Största ägare är grundaren Bo Löfqvist. Övriga är Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas genom Syngenta Ventures. BoMill, som sysselsätter tolv personer, hade förra året en omsättning av strax över fyra miljoner kronor med runt tre miljoner i förlust.

Elisabet Ottosson

Teknikbolaget BoMill tar in 4,5 miljoner kronor i konvertibellån från nuvarande ägare för att storsatsa på marknadsföring. Bolaget tänker visa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.