Att suga i sig ett moln med nanopartiklar låter kanske inte som det mest hälsosamma man kan göra. Men för att upptäcka lungemfysem på ett tidigt stadium är det bästa receptet, menar Lundaforskarna Per Wollmer och Jakob Löndahl som bildat bolag kring den patentsökta diagnosmetoden.
Metoden mäter hur mycket av nanopartiklarna som fastnar i lungblåsorna, de minsta håligheterna i lungan där utbytet av syre och koldioxid mellan luften och blodet sker. Vid lungemfysem, nära associerat med folksjukdomen Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, förstörs väggarna mellan lungblåsorna vilket gör håligheterna större och större. Därmed fastnar också färre nanopartiklar.
I dag görs diagnosen ofta med datortomografi, vilket är betydligt dyrare, uppger Per Wollmer. Han är professor i klinisk fysiologi och nuklearmedicin vid Lunds universitet och en drivande kraft i forskningavknoppningen Nares. Det nya bolaget, JP Respiratory Technology, har han bildat tillsammans med LTH-forskaren Jakob Löndahl från enheten för ergonomi och aerosolteknik.
— Vi har en fungerande prototyp och har gjort kliniska försök på ett 50-tal friska patienter. Nästa steg blir att utveckla en beta-version och samla in mer material från kliniska prövningar, säger Per Wollmer.
Utvecklingen har backats upp av sammanlagt 800.000 kronor i Vinnova-bidrag. Duon har hittills skött arbetet vid sidan av sina forskningstjänster och har ännu inga planer på att växla upp verksamheten.
Erik Olausson