fredag 23 februari 2024

inloggad som

Lundaforskare knoppar av KOL-diagnostik

Att suga i sig ett moln med nanopartiklar låter kanske inte som det mest hälsosamma man kan göra. Men för att upptäcka lungemfysem på ett tidigt stadium är det bästa receptet, menar Lundaforskarna Per Wollmer och Jakob Löndahl som bildat bolag kring den patentsökta diagnosmetoden.

Metoden mäter hur mycket av nanopartiklarna som fastnar i lungblåsorna, de minsta håligheterna i lungan där utbytet av syre och koldioxid mellan luften och blodet sker. Vid lungemfysem, nära associerat med folksjukdomen Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, förstörs väggarna mellan lungblåsorna vilket gör håligheterna större och större. Därmed fastnar också färre nanopartiklar.

I dag görs diagnosen ofta med datortomografi, vilket är betydligt dyrare, uppger Per Wollmer. Han är professor i klinisk fysiologi och nuklearmedicin vid Lunds universitet och en drivande kraft i forskningavknoppningen Nares. Det nya bolaget, JP Respiratory Technology, har han bildat tillsammans med LTH-forskaren Jakob Löndahl från enheten för ergonomi och aerosolteknik.

— Vi har en fungerande prototyp och har gjort kliniska försök på ett 50-tal friska patienter. Nästa steg blir att utveckla en beta-version och samla in mer material från kliniska prövningar, säger Per Wollmer.

Utvecklingen har backats upp av sammanlagt 800.000 kronor i Vinnova-bidrag. Duon har hittills skött arbetet vid sidan av sina forskningstjänster och har ännu inga planer på att växla upp verksamheten.

Erik Olausson

Att suga i sig ett moln med nanopartiklar låter kanske inte som det mest hälsosamma man kan göra. Men för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.