torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cantargia delfinansieras inför nästa utvecklingsfas

Riskkapitalbolaget LU Bio går in med tre miljoner kronor i sitt portföljbolag Cantargia i Lund, samtidigt som Cantargia stärker styrelsen med två nya personer.

Ägarna till leukemiforskningsbolaget Cantargia har gjort en plan för finansiering av bolaget som ska fullföljas inom det närmaste halvåret. Verksamheten behöver ta in mellan 60 och 100 miljoner kronor för att genomföra nästa utvecklingsfas av sin läkemedelskandidat. Det handlar om att förbereda och genomföra tidiga kliniska försök, vilket Rapidus tidigare rapporterat om.

Nu går huvudägaren LU Bio in med tre miljoner kronor och står därefter för 59 procent av ägandet. Två parallella finansieringsspår ska sedan drivas under våren. Antingen kommer ägarna att själva gå in med ytterligare kapital tillsammans med något investmentbolag, eller om rätt köpare dyker upp kommer projektet att säljas. Ett alternativ är också att projektet licensieras ut.

Styrelsen har samtidigt fått två nya namn. Sven Andréasson kommer in som ny styrelseordförande efter Mats Strömqvist, som på grund av nytt arbete inte längre kan fortsätta som ordförande och ledamot. Sven Andréasson var vd för Active Biotech i Lund under knappt tio år fram till 2008, och har därefter varit vd för flera andra bioteknikbolag. Dessutom går Lars Larsson in som ny ledamot. Han är läkare och har arbetat sedan 1995 på olika ledande positioner inom industrin, senast på Astra Zeneca med licensfrågor.

— Både Sven och Lars har stor erfarenhet från branschen, av försäljning av bolag samt av licensaffärer, vilket kommer att vara en stor tillgång för Cantargia i den fas vi nu befinner oss i, berättar Anki Malmborg-Hager som leder verksamheten.

Cantargias övriga ägare är grundarna professor Thoas Fioretos och docent Marcus Järås med tillsammans knappt 30 procent, investmentbolaget Sunstone Capital samt Lundabolagen Innovagen och Microlund.

Elisabet Ottosson

Riskkapitalbolaget LU Bio går in med tre miljoner kronor i sitt portföljbolag Cantargia i Lund, samtidigt som Cantargia stärker styrelsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.