fredag 3 maj 2024

inloggad som

Cantargia delfinansieras inför nästa utvecklingsfas

Riskkapitalbolaget LU Bio går in med tre miljoner kronor i sitt portföljbolag Cantargia i Lund, samtidigt som Cantargia stärker styrelsen med två nya personer.

Ägarna till leukemiforskningsbolaget Cantargia har gjort en plan för finansiering av bolaget som ska fullföljas inom det närmaste halvåret. Verksamheten behöver ta in mellan 60 och 100 miljoner kronor för att genomföra nästa utvecklingsfas av sin läkemedelskandidat. Det handlar om att förbereda och genomföra tidiga kliniska försök, vilket Rapidus tidigare rapporterat om.

Nu går huvudägaren LU Bio in med tre miljoner kronor och står därefter för 59 procent av ägandet. Två parallella finansieringsspår ska sedan drivas under våren. Antingen kommer ägarna att själva gå in med ytterligare kapital tillsammans med något investmentbolag, eller om rätt köpare dyker upp kommer projektet att säljas. Ett alternativ är också att projektet licensieras ut.

Styrelsen har samtidigt fått två nya namn. Sven Andréasson kommer in som ny styrelseordförande efter Mats Strömqvist, som på grund av nytt arbete inte längre kan fortsätta som ordförande och ledamot. Sven Andréasson var vd för Active Biotech i Lund under knappt tio år fram till 2008, och har därefter varit vd för flera andra bioteknikbolag. Dessutom går Lars Larsson in som ny ledamot. Han är läkare och har arbetat sedan 1995 på olika ledande positioner inom industrin, senast på Astra Zeneca med licensfrågor.

— Både Sven och Lars har stor erfarenhet från branschen, av försäljning av bolag samt av licensaffärer, vilket kommer att vara en stor tillgång för Cantargia i den fas vi nu befinner oss i, berättar Anki Malmborg-Hager som leder verksamheten.

Cantargias övriga ägare är grundarna professor Thoas Fioretos och docent Marcus Järås med tillsammans knappt 30 procent, investmentbolaget Sunstone Capital samt Lundabolagen Innovagen och Microlund.

Elisabet Ottosson

Riskkapitalbolaget LU Bio går in med tre miljoner kronor i sitt portföljbolag Cantargia i Lund, samtidigt som Cantargia stärker styrelsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.