onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Magle Life Science bygger ut fabriken inför nylanseringar

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i Magles anläggning i Kristianstad, som därför håller på att byggas ut. Företaget planerar även att anställa sex-sju nya personer inom kort.

Den ena av de båda nya lanseringarna handlar om en medicinteknisk produkt som ska eliminera godartade tumörer på livmodern. Den andra är ett läkemedel som bolaget tagit fram tillsammans med en partner, men mer detaljer om denna vill Magles vd Eddie Thordarson inte avslöja än.

Eddie Thordarson— Marknaden för den medicintekniska produkten kan i förlängningen bli astronomisk. Förra året gjordes 40.000 ingrepp i USA och Europa där liknande produkter användes, säger Eddie Thordarson till Rapidus.

Enligt Eddie Thordarson drabbas uppemot varannan kvinna någon gång under livet av godartade muskelknutor, så kallade myom, på livmodern. Ungefär tio procent av alla kvinnor får så svåra besvär av sina myom att de uppsöker läkare. En del av dessa får genomgå ett kirurgiskt ingrepp, där delar eller hela livmodern avlägsnas.

Den alternativa behandlingen är att föra in små plastkulor i livmoderartären med resultatet att blodtillförseln till myomet stryps på mekanisk väg. Myomets celler dör och tas så småningom upp av kroppen. Ingreppet är ännu inte särskilt vanligt, men är betydligt skonsammare än de kirurgiska alternativen.

Magles nya produkt, som består av bolagets patenterade mikrosfärer av stärkelse stora som sandkorn, ska användas på samma sätt och har fördelen att de efter en tid bryts ner till ofarliga restprodukter. Plastpartiklarna, däremot, stannar kvar i kroppen och kan senare ställa till problem som att orsaka kronisk inflammation eller vara i vägen vid senare ingrepp.

Magle grundades 2001 och är helägt av Hans Henrik Lidgard, Lundaprofessor i juridik. Företaget hade förra året en omsättning på 41 miljoner kronor och en vinst på sju miljoner kronor, och ett 30-tal anställda. Magles teknologi är en vidareutveckling av tidigare Pharmacias forskning om växtbaserade mikrosfärer, som exempelvis också resulterat i bolaget GE Healthcares kromatografimatris Sephadex.

Elisabet Ottosson

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.