onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Magle Life Science bygger ut fabriken inför nylanseringar

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i Magles anläggning i Kristianstad, som därför håller på att byggas ut. Företaget planerar även att anställa sex-sju nya personer inom kort.

Den ena av de båda nya lanseringarna handlar om en medicinteknisk produkt som ska eliminera godartade tumörer på livmodern. Den andra är ett läkemedel som bolaget tagit fram tillsammans med en partner, men mer detaljer om denna vill Magles vd Eddie Thordarson inte avslöja än.

Eddie Thordarson— Marknaden för den medicintekniska produkten kan i förlängningen bli astronomisk. Förra året gjordes 40.000 ingrepp i USA och Europa där liknande produkter användes, säger Eddie Thordarson till Rapidus.

Enligt Eddie Thordarson drabbas uppemot varannan kvinna någon gång under livet av godartade muskelknutor, så kallade myom, på livmodern. Ungefär tio procent av alla kvinnor får så svåra besvär av sina myom att de uppsöker läkare. En del av dessa får genomgå ett kirurgiskt ingrepp, där delar eller hela livmodern avlägsnas.

Den alternativa behandlingen är att föra in små plastkulor i livmoderartären med resultatet att blodtillförseln till myomet stryps på mekanisk väg. Myomets celler dör och tas så småningom upp av kroppen. Ingreppet är ännu inte särskilt vanligt, men är betydligt skonsammare än de kirurgiska alternativen.

Magles nya produkt, som består av bolagets patenterade mikrosfärer av stärkelse stora som sandkorn, ska användas på samma sätt och har fördelen att de efter en tid bryts ner till ofarliga restprodukter. Plastpartiklarna, däremot, stannar kvar i kroppen och kan senare ställa till problem som att orsaka kronisk inflammation eller vara i vägen vid senare ingrepp.

Magle grundades 2001 och är helägt av Hans Henrik Lidgard, Lundaprofessor i juridik. Företaget hade förra året en omsättning på 41 miljoner kronor och en vinst på sju miljoner kronor, och ett 30-tal anställda. Magles teknologi är en vidareutveckling av tidigare Pharmacias forskning om växtbaserade mikrosfärer, som exempelvis också resulterat i bolaget GE Healthcares kromatografimatris Sephadex.

Elisabet Ottosson

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.