fredag 14 juni 2024

inloggad som

Magle Life Science bygger ut fabriken inför nylanseringar

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i Magles anläggning i Kristianstad, som därför håller på att byggas ut. Företaget planerar även att anställa sex-sju nya personer inom kort.

Den ena av de båda nya lanseringarna handlar om en medicinteknisk produkt som ska eliminera godartade tumörer på livmodern. Den andra är ett läkemedel som bolaget tagit fram tillsammans med en partner, men mer detaljer om denna vill Magles vd Eddie Thordarson inte avslöja än.

Eddie Thordarson— Marknaden för den medicintekniska produkten kan i förlängningen bli astronomisk. Förra året gjordes 40.000 ingrepp i USA och Europa där liknande produkter användes, säger Eddie Thordarson till Rapidus.

Enligt Eddie Thordarson drabbas uppemot varannan kvinna någon gång under livet av godartade muskelknutor, så kallade myom, på livmodern. Ungefär tio procent av alla kvinnor får så svåra besvär av sina myom att de uppsöker läkare. En del av dessa får genomgå ett kirurgiskt ingrepp, där delar eller hela livmodern avlägsnas.

Den alternativa behandlingen är att föra in små plastkulor i livmoderartären med resultatet att blodtillförseln till myomet stryps på mekanisk väg. Myomets celler dör och tas så småningom upp av kroppen. Ingreppet är ännu inte särskilt vanligt, men är betydligt skonsammare än de kirurgiska alternativen.

Magles nya produkt, som består av bolagets patenterade mikrosfärer av stärkelse stora som sandkorn, ska användas på samma sätt och har fördelen att de efter en tid bryts ner till ofarliga restprodukter. Plastpartiklarna, däremot, stannar kvar i kroppen och kan senare ställa till problem som att orsaka kronisk inflammation eller vara i vägen vid senare ingrepp.

Magle grundades 2001 och är helägt av Hans Henrik Lidgard, Lundaprofessor i juridik. Företaget hade förra året en omsättning på 41 miljoner kronor och en vinst på sju miljoner kronor, och ett 30-tal anställda. Magles teknologi är en vidareutveckling av tidigare Pharmacias forskning om växtbaserade mikrosfärer, som exempelvis också resulterat i bolaget GE Healthcares kromatografimatris Sephadex.

Elisabet Ottosson

Life science-bolaget Magle i Lund ska under nästa år närapå fördubbla portföljen, från tre till fem produkter. Tillverkningen sker i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]