tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Cancertest från Lund närmar sig marknad

Första produkten baserad på forskning vid cancercentret Create Health i Lund är nu i studier med patientprover för CE-märkning. Inom två år hoppas ledningen ha nått marknaden.

Det handlar om en diagnostikmetod för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Bakom ligger över tio års arbete inom Create Health där forskarna bland annat tagit fram ett antikroppsbibliotek och olika tekniker som är färdiga att användas för att designa flera diagnostiska tester. Kommersialiseringen sker i bolaget Immunovia i Lund, där patenten placerats.

I dag finns inget test tillgängligt för tidig diagnos av cancer i bukspottkörteln.

Mats Grahn— Marknaden är enorm. Överlevnaden skulle drastiskt öka om cancer i bukspottskörteln kunde upptäckas bara sex-tolv månader tidigare än idag och detta kan uppnås om personer i riskgrupper testas årligen livet ut, säger vd Mats Grahn, även är styrelseordförande i Alligator Bioscience, till Rapidus.

För att rusta Immunovia inför en väntad kundtillströmning behöver bolaget få in 30 miljoner kronor. Efter ett kapitaltillskott på cirka fem miljoner kronor i våras kunde ledningen bland annat börja anställa personal och sätta upp ett kundlaboratorium för analys av blodprov. Det är tänkt att sjukhusen ska skicka patientprover till bolagets labb och få svar om cancern har påvisats i retur. Planen är att ha ett eget labb i Lund för Europa och ett i USA. Allt ska vara klart två år efter full finansiering, enligt Mats Grahn.

Produkten är ett så kallat chip laddat med ett tjugotal olika antikroppar som binder till specifika proteiner. Blodprovernas innehåll av just de proteiner som indikerar cancern kan analyseras genom att de binder till chipet och kvantifieras med kommersiellt tillgängliga analysinstrument och en egen framtagen mjukvara. Chipets analysdel är stort som en fingernagel.

Bakom Immunovia finns ett 30-tal ägare, varav de största är grundarna Carl Borrebæck, Christer Wingren, Sara Ek och Mats Ohlin. Dessa utgör även ledningen vid Institutionen för Immunteknologi inom Creath Health Translational Cancer Center.

Elisabet Ottosson

Första produkten baserad på forskning vid cancercentret Create Health i Lund är nu i studier med patientprover för CE-märkning. Inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.