När Sten K Johnsons stiftelse delar ut sin första omgång pengar senare i veckan går Lundabaserade Speximo hem med 200.000 kronor. Bolaget, som bildades förra året, har nu slutit tre kundavtal för sitt växtbaserade emulgeringsmedel varav ett är med Malmöbaserade Bioglan.
Kundavtalen handlar om gemensam utveckling av konsumentprodukter. Speximos nästa steg är licensavtal för sin emulgeringsteknik och försäljning av råvaran. Förhoppningen är att minst en konsumentprodukt ska finnas ute på marknaden i slutet av nästa år, enligt Speximos vd Malin Sjöö.
Speximo har tagit fram stärkelsekorn som håller emulsioner av fett och vatten stabila, och kan användas som råvara i produkter inom kosmetika, livsmedel och läkemedel. Basen är stärkelse från quinoa, vilket gör produkten till ett mer miljövänligt alternativ än de flesta andra emulgeringsmedel då det lätt kan brytas ner i naturen.
En av kunderna är kontraktsproducenten Bioglan i Malmö. Bolaget omsatte 85 miljoner kronor förra året främst på att ta fram formuleringar, det vill säga ändamålsenliga blandningar av kosmetika eller läkemedel. Bioglans vd Totte Malmström kan tänka sig ha Speximos råvara i flera produkter.
— Det viktiga är att vi med den här råvaran kan presentera ett grönt alternativ av våra krämer för konsumenterna, säger han.
Malin Sjöö vill inte avslöja namnen på de övriga två kunderna.
— Inom bolaget fokuserar vi på kosmetika, men vid universitetet jobbar vi i mindre skala även med andra tillämpningar, säger hon.
I samarbeten mellan flera företag och Lund universitet testar Speximo att använda produkten som råvara i livsmedel, bland annat i majonnäs och salladsdressing.
Hittills har Speximo främst klarat finansieringen på egen hand samt genom ett par miljoner i lån, stipendier och Vinnova-bidrag. Under nästa år kan det bli aktuellt att ta in externt kapital, enligt Malin Sjöö. Hon äger huvuddelen av bolaget tillsammans med forskarkollegorna Marilyn Rayner, Johan Timgren och Petr Dejmek medan Lunds universitets holdingbolag Luis äger 20 procent. Speximo har tre anställda.
Elisabet Ottosson