Runt 500 afrikanska familjer använder i dag en pelletseldad spis såld av Mincbolaget Emerging Cooking Solutions för att värma vatten och laga nshima. Nästa år räknar ledningen med att de ska vara 10.000 familjer, bland annat efter att Dan Olofsson ägarbolag Danir investerat ett miljonbelopp och blivit ny storägare.
Emerging Cooking Solution säljer spisar som sotar mindre än de träkolseldade spisar som är vanliga på den afrikanska landsbygden, och pellets tillverkade av skogs- och jordbruksrester. Kombinationen ska både göra inomhusluften bättre och bidra till att hejda skogsskövlingen, som i många länder nått kritiska nivåer.
Verksamheten har bland annat fått stöd från finska regeringen och Sida. Men Per Löfberg, som drog igång verksamheten 2010 tillsammans med Mathias Ohlsson, betonar att det inte handlar om någon välgörenhet.
— På spisarna har vi inga marginaler, men på pelletsen tjänar vi pengar. Vi hoppas kunna nå break-even i slutet på andra kvartalet nästa år, säger han.
Han räknar med att omsätta drygt 300.000 dollar i år, och 1,4 miljoner dollar nästa år. Emerging Cooking Solutions sysselsätter tre personer vid huvudkontoret på Malmöinkubatorn Minc och ett 20-tal i Zambia, där all tillverkning sker. Per Löfberg och Mathias Olsson äger fortfarande drygt 40 procent, men sedan i somras är Danir ägare till 44 procent genom en miljoninvestering i bolaget.
— Det är en fin insats, och det är kul att kunna hjälpa till, säger Dan Olofsson.
Men är det ett biståndsprojekt eller en affärsrörelse?
— Det går säkert att utveckla så att de kan tjäna pengar.
Erik Olausson