torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fiberforskning från Lund allt närmare butikshyllan

Lundabolaget ViscoScens börjar inom några månader försäljningen av sin specialutvecklade fiberblandning som ger bröd med långsamma kolhydrater. Bröden blir de första i sitt slag i svenska butiker som får säljas med hälsofördelar som argument, då de uppfyller EU:s regler för långsamma kolhydrater, uppger vd Tord Ekegren.

Hälsofördelarna, i form av lågt blodsockersvar som de lösliga fibrerna betaglukaner ger, har hittills varit svåra att kombinera med ett lättbakat och konsumentintressant bröd. Den höga andel fibrer som krävs gör det svårt att baka ett bra bröd.

— Vi kommer att sälja fiberblandningar med betaglukaner tillsammans med optimerade brödrecept till bland annat bagerier. Det finns runt 3.000 bagerier i Sverige och vi räknar med att nå en försäljning på fem-tio miljoner kronor inom något år, säger Tord Ekegren.

Just betaglukaner har forskarna från Lunds tekniska högskola, som står bakom företaget, jobbat med länge. Man har funnit att olika betaglukaner påverkar blodsockersvaret i varierande grad. Förhoppningen är därför att även kunna ta fram ett lättbakat bröd med mindre andel fiber, som ändå ger samma låga blodsockersvar genom att optimera blandningen av betaglukaner.

Företaget grundades 2011 och har två anställda inklusive vd. Som en konsekvens av att ägarlistan utökades i våras, när Lunds universitets holdingbolag Luis gick in tillsammans med Kristianstads högskola, har nu styrelsen gjorts om.

Ny styrelseordförande är Lena Åsheim, tidigare vd för forskningsparken Krinova. Christine Widstrand från Luis och läkaren Ola Ohlsson, representant för Kristianstad högskola, går också in i styrelsen. Grundare är forskarna Christina Skjöldebrand, Elin Östman och Malin Sjöö.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget ViscoScens börjar inom några månader försäljningen av sin specialutvecklade fiberblandning som ger bröd med långsamma kolhydrater. Bröden blir de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.