torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Fiberforskning från Lund allt närmare butikshyllan

Lundabolaget ViscoScens börjar inom några månader försäljningen av sin specialutvecklade fiberblandning som ger bröd med långsamma kolhydrater. Bröden blir de första i sitt slag i svenska butiker som får säljas med hälsofördelar som argument, då de uppfyller EU:s regler för långsamma kolhydrater, uppger vd Tord Ekegren.

Hälsofördelarna, i form av lågt blodsockersvar som de lösliga fibrerna betaglukaner ger, har hittills varit svåra att kombinera med ett lättbakat och konsumentintressant bröd. Den höga andel fibrer som krävs gör det svårt att baka ett bra bröd.

— Vi kommer att sälja fiberblandningar med betaglukaner tillsammans med optimerade brödrecept till bland annat bagerier. Det finns runt 3.000 bagerier i Sverige och vi räknar med att nå en försäljning på fem-tio miljoner kronor inom något år, säger Tord Ekegren.

Just betaglukaner har forskarna från Lunds tekniska högskola, som står bakom företaget, jobbat med länge. Man har funnit att olika betaglukaner påverkar blodsockersvaret i varierande grad. Förhoppningen är därför att även kunna ta fram ett lättbakat bröd med mindre andel fiber, som ändå ger samma låga blodsockersvar genom att optimera blandningen av betaglukaner.

Företaget grundades 2011 och har två anställda inklusive vd. Som en konsekvens av att ägarlistan utökades i våras, när Lunds universitets holdingbolag Luis gick in tillsammans med Kristianstads högskola, har nu styrelsen gjorts om.

Ny styrelseordförande är Lena Åsheim, tidigare vd för forskningsparken Krinova. Christine Widstrand från Luis och läkaren Ola Ohlsson, representant för Kristianstad högskola, går också in i styrelsen. Grundare är forskarna Christina Skjöldebrand, Elin Östman och Malin Sjöö.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget ViscoScens börjar inom några månader försäljningen av sin specialutvecklade fiberblandning som ger bröd med långsamma kolhydrater. Bröden blir de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]