Forskningsbolaget Camurus i Lund har gjort sin största affär hittills. Detta med schweiziska läkemedelsjätten Novartis, som valt att utnyttja sin option i bolagens avtal från 2011. Optionen innebär exklusiv global licens för utveckling och kommersialisering av substansen CAM2029.
Camurus planerar nu att nyanställa och gå med egna projekt mot färdiga läkemedel. Substansen CAM2029 är en långtidsverkande läkemedelskandidat för behandling av patienter med den hormonrelaterade sjukdomen akromegali och vissa cancersjukdomar. Dessutom ingår några ytterligare substanser i avtalet, som Rapidus rapporterade om redan i morse.
— Detta är vår hittills mest betydelsefulla affär, strategiskt och finansiellt. Nu har vi ytterligare resurser att driva vår utveckling och ta minst en av våra egna läkemedelskandidater genom de sena kliniska faserna mot marknaden, säger vd Fredrik Tiberg som räknar med att nyanställa en handfull personer.
Av sekretesskäl vill han inte avslöja storleken på affären eller produktens marknadsvärde. Men på grund av sin storlek blir nu i alla fall affären föremål för granskning av amerikanska konkurrensmyndigheten.
Samarbetsavtalet med Novartis inleddes i december 2011 då företagen tecknade ett options- och licensavtal för CAM2029 och FluidCrystal-teknologin, båda utvecklade av Camurus. Avtalet kan nå ett värde över 700 miljoner dollar från milstolpsbetalningar. Till det kommer royalties på försäljningen. Hittills har Camurus fått 10 miljoner dollar av Novartis.
Novartis och Camurus har tillsammans fört CAM2029 genom tre kliniska fas I-prövningar där studier görs på friska frivilliga och bland annat säkerhet och substansens verkan på kroppen utvärderas. Substansen har fått så kallad orphan drug-status av det europeiska läkemedelsverket EMEA, vilket innebär bland annat tio års marknadsexklusivitet i Europa.
Av Camurus egna projekt är det två som kommit långt: ett fokuserar på läkemedel mot opiatberoende och smärta, och ett annat mot prostatacancer. Inom ett år planerar företaget att gå in i fas IIb/fas III med minst ett av projekten, där studierna sker på sjuka människor. Fredrik Tiberg förväntar att bolaget får positivt resultat under året.
Företaget planerar att rekrytera fem-sex personer och blir då 40 anställda. Omsättningen låg förra året runt 60 miljoner kronor. Företaget har nyligen flyttat in i 800 kvadratmeter nya kontor i samma hus som tidigare på Ideon i Lund.
Elisabet Ottosson