tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… men kompetensmatchningen varvar upp

Projektet Medicon Skills ska på ett halvår bygga en plattform som proaktivt ska kunna matcha behov med kompetens inom life science i Öresundsregionen. Redan är en riksdagsdiskussion och en jobbmässa initierade.

Den fem man starka projektgruppen har fram till årsskiftet på sig att staka ut vägen och säkra fortsatt finansiering. I dag drivs projektet med en blygsam budget på 1,5 miljoner kronor från Europeiska globaliseringsfonden. De pengarna är visserligen öronmärkta till åtgärder för tidigare AstraZeneca-anställda, men planen är att nästa år bredda verksamheten till att proaktivt arbeta med life science-kompetenser i hela Medicon Valley, det vill säga Skåne och Köpenhamnsregionen.

— Den större regionen behövs för att kunna bli en global magnet för life science, och Medicon Skills är tänkt att bidra till att fler företag etablerar sig här, säger Ursula Hultkvist Bengtsson, vice vd vid Medicon Village, som initierat projektet.

Den planerade riksdagsdebatten ska ske under senhösten och handla om branschens villkor i Sverige och om hur initiativ som Medicon Skills kan stabilisera arbetsmarknaden på området, också genom samverkan med Danmark.

På Medicon Skills program står även en ny, återkommande karriärmässa som ska hållas på Medicon Village den 10 oktober med ett 70-tal utställare från industri och landsting.

Dessutom ska en dansk-svensk seminariedag för politiker, akademi och näringsliv anordnas i höst med tema kompetensförsörjning i den stora regionen för att identifiera problem och möjligheter.

Arbetet inom Medicon Skills sker i samarbete med framförallt Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, och Medicon Village. Projektet är inspirerat av liknande satsningar i Danmark, däribland Consoritum for global talent som bland annat backas upp av Lego-koncernen.

Elisabet Ottosson

Projektet Medicon Skills ska på ett halvår bygga en plattform som proaktivt ska kunna matcha behov med kompetens inom life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.