lördag 23 november 2024

inloggad som

Ny storägare fyller Puls kassa

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir de största ägare i bolaget, jämte Länsförsäkringar Skåne. Parallellt sväller Puls ekonomiska muskler av utbetalningar från miljardaffären med DuoCort, som hittills gett Puls drygt 10 miljoner kronor.

Att hjulen snurrar allt snabbare hos Puls syns i den färska årsredovisningen, som lades fram för bolagsstämman i slutet av maj. Under 2012 har portföljbolagen plockat in sammanlagt 44,1 miljoner kronor, varav Puls stått för 11,3 miljoner. Då ingår 1,6 miljoner kronor i nystartade Glactone Pharma, grundat av en grupp forskare vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och ett spanskt universitet kring en läkemedelskandidat mot prostatacancer. Sedan årsskiftet har Puls dessutom satsat 3,2 miljoner kronor i nystartade Oncorena medan portföljbolaget Lidds tagit in 10,5 miljoner kronor från tidigare och nya ägare.

Samtidigt har pengarna börjat trilla in från det tidigare portföljbolaget DuoCort, som såldes till amerikanska ViroPharma 2011 i en affär värd uppåt en miljard kronor. Puls ägde drygt fem procent av DuoCort. På sikt kan det ge så mycket som 56 miljoner kronor i intäkter, varav 10,2 miljoner kom in under 2012. I årsredovisningen pekas två andra portföljbolag ut där en utförsäljning är nära förestående: Lidds, där diskussioner förts med kinesiska intressenter sedan i höstas, och Laccure där Puls tidigare hoppades på en avyttring under första halvåret 2013.

pontusottosson_100— Det är inte realistiskt längre, men inom 1-2 år räknar vi med att göra nästa exit, säger vd Pontus Ottosson.

Med investeringen på 20 miljoner kronor har Puls tagit in 80 miljoner sedan starten 2002. Pontus Ottosson siktar på att framöver kunna stå på egna ben, förutsatt att exit-planerna kan fullföljas och strategin inte ändras. En fjärdedel av pengarna från DuoCort-affären har dock delats ut igen till Puls ägare och det var ingen brist på likviditet som låg bakom beslutet att ta in en ny finansiär, menar Pontus Ottosson.

— Vi gör våra investeringar i portföljbolagen tillsammans med Puls ägare. Vi ville ha in ytterligare en stor finansiär som vi kan göra uppföljande saminvesteringar med, säger han.

Puls, som fungerar som en slags kombinerad inkubator och investerare för forskningsavknoppningar inom life science-fältet, har i dag sex aktiva projekt i portföljen. Fyra har nått kliniska studier.

I samband med årsstämman byttes delar av styrelsen ut, då Länsförsäkringar Skånes nya vd Susanna Petterson tar den tidigare vd:n Jan Focks plats medan Karin Wingstrand värvats som extern ledamot. Puls har sex egna anställda och sysselsätter ytterligare en handfull konsulter som projektledare i portföljbolagen.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.