fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny storägare fyller Puls kassa

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir de största ägare i bolaget, jämte Länsförsäkringar Skåne. Parallellt sväller Puls ekonomiska muskler av utbetalningar från miljardaffären med DuoCort, som hittills gett Puls drygt 10 miljoner kronor.

Att hjulen snurrar allt snabbare hos Puls syns i den färska årsredovisningen, som lades fram för bolagsstämman i slutet av maj. Under 2012 har portföljbolagen plockat in sammanlagt 44,1 miljoner kronor, varav Puls stått för 11,3 miljoner. Då ingår 1,6 miljoner kronor i nystartade Glactone Pharma, grundat av en grupp forskare vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och ett spanskt universitet kring en läkemedelskandidat mot prostatacancer. Sedan årsskiftet har Puls dessutom satsat 3,2 miljoner kronor i nystartade Oncorena medan portföljbolaget Lidds tagit in 10,5 miljoner kronor från tidigare och nya ägare.

Samtidigt har pengarna börjat trilla in från det tidigare portföljbolaget DuoCort, som såldes till amerikanska ViroPharma 2011 i en affär värd uppåt en miljard kronor. Puls ägde drygt fem procent av DuoCort. På sikt kan det ge så mycket som 56 miljoner kronor i intäkter, varav 10,2 miljoner kom in under 2012. I årsredovisningen pekas två andra portföljbolag ut där en utförsäljning är nära förestående: Lidds, där diskussioner förts med kinesiska intressenter sedan i höstas, och Laccure där Puls tidigare hoppades på en avyttring under första halvåret 2013.

pontusottosson_100— Det är inte realistiskt längre, men inom 1-2 år räknar vi med att göra nästa exit, säger vd Pontus Ottosson.

Med investeringen på 20 miljoner kronor har Puls tagit in 80 miljoner sedan starten 2002. Pontus Ottosson siktar på att framöver kunna stå på egna ben, förutsatt att exit-planerna kan fullföljas och strategin inte ändras. En fjärdedel av pengarna från DuoCort-affären har dock delats ut igen till Puls ägare och det var ingen brist på likviditet som låg bakom beslutet att ta in en ny finansiär, menar Pontus Ottosson.

— Vi gör våra investeringar i portföljbolagen tillsammans med Puls ägare. Vi ville ha in ytterligare en stor finansiär som vi kan göra uppföljande saminvesteringar med, säger han.

Puls, som fungerar som en slags kombinerad inkubator och investerare för forskningsavknoppningar inom life science-fältet, har i dag sex aktiva projekt i portföljen. Fyra har nått kliniska studier.

I samband med årsstämman byttes delar av styrelsen ut, då Länsförsäkringar Skånes nya vd Susanna Petterson tar den tidigare vd:n Jan Focks plats medan Karin Wingstrand värvats som extern ledamot. Puls har sex egna anställda och sysselsätter ytterligare en handfull konsulter som projektledare i portföljbolagen.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.