måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny storägare fyller Puls kassa

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir de största ägare i bolaget, jämte Länsförsäkringar Skåne. Parallellt sväller Puls ekonomiska muskler av utbetalningar från miljardaffären med DuoCort, som hittills gett Puls drygt 10 miljoner kronor.

Att hjulen snurrar allt snabbare hos Puls syns i den färska årsredovisningen, som lades fram för bolagsstämman i slutet av maj. Under 2012 har portföljbolagen plockat in sammanlagt 44,1 miljoner kronor, varav Puls stått för 11,3 miljoner. Då ingår 1,6 miljoner kronor i nystartade Glactone Pharma, grundat av en grupp forskare vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och ett spanskt universitet kring en läkemedelskandidat mot prostatacancer. Sedan årsskiftet har Puls dessutom satsat 3,2 miljoner kronor i nystartade Oncorena medan portföljbolaget Lidds tagit in 10,5 miljoner kronor från tidigare och nya ägare.

Samtidigt har pengarna börjat trilla in från det tidigare portföljbolaget DuoCort, som såldes till amerikanska ViroPharma 2011 i en affär värd uppåt en miljard kronor. Puls ägde drygt fem procent av DuoCort. På sikt kan det ge så mycket som 56 miljoner kronor i intäkter, varav 10,2 miljoner kom in under 2012. I årsredovisningen pekas två andra portföljbolag ut där en utförsäljning är nära förestående: Lidds, där diskussioner förts med kinesiska intressenter sedan i höstas, och Laccure där Puls tidigare hoppades på en avyttring under första halvåret 2013.

pontusottosson_100— Det är inte realistiskt längre, men inom 1-2 år räknar vi med att göra nästa exit, säger vd Pontus Ottosson.

Med investeringen på 20 miljoner kronor har Puls tagit in 80 miljoner sedan starten 2002. Pontus Ottosson siktar på att framöver kunna stå på egna ben, förutsatt att exit-planerna kan fullföljas och strategin inte ändras. En fjärdedel av pengarna från DuoCort-affären har dock delats ut igen till Puls ägare och det var ingen brist på likviditet som låg bakom beslutet att ta in en ny finansiär, menar Pontus Ottosson.

— Vi gör våra investeringar i portföljbolagen tillsammans med Puls ägare. Vi ville ha in ytterligare en stor finansiär som vi kan göra uppföljande saminvesteringar med, säger han.

Puls, som fungerar som en slags kombinerad inkubator och investerare för forskningsavknoppningar inom life science-fältet, har i dag sex aktiva projekt i portföljen. Fyra har nått kliniska studier.

I samband med årsstämman byttes delar av styrelsen ut, då Länsförsäkringar Skånes nya vd Susanna Petterson tar den tidigare vd:n Jan Focks plats medan Karin Wingstrand värvats som extern ledamot. Puls har sex egna anställda och sysselsätter ytterligare en handfull konsulter som projektledare i portföljbolagen.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.