fredag 10 maj 2024

inloggad som

Ny storägare fyller Puls kassa

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir de största ägare i bolaget, jämte Länsförsäkringar Skåne. Parallellt sväller Puls ekonomiska muskler av utbetalningar från miljardaffären med DuoCort, som hittills gett Puls drygt 10 miljoner kronor.

Att hjulen snurrar allt snabbare hos Puls syns i den färska årsredovisningen, som lades fram för bolagsstämman i slutet av maj. Under 2012 har portföljbolagen plockat in sammanlagt 44,1 miljoner kronor, varav Puls stått för 11,3 miljoner. Då ingår 1,6 miljoner kronor i nystartade Glactone Pharma, grundat av en grupp forskare vid Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus och ett spanskt universitet kring en läkemedelskandidat mot prostatacancer. Sedan årsskiftet har Puls dessutom satsat 3,2 miljoner kronor i nystartade Oncorena medan portföljbolaget Lidds tagit in 10,5 miljoner kronor från tidigare och nya ägare.

Samtidigt har pengarna börjat trilla in från det tidigare portföljbolaget DuoCort, som såldes till amerikanska ViroPharma 2011 i en affär värd uppåt en miljard kronor. Puls ägde drygt fem procent av DuoCort. På sikt kan det ge så mycket som 56 miljoner kronor i intäkter, varav 10,2 miljoner kom in under 2012. I årsredovisningen pekas två andra portföljbolag ut där en utförsäljning är nära förestående: Lidds, där diskussioner förts med kinesiska intressenter sedan i höstas, och Laccure där Puls tidigare hoppades på en avyttring under första halvåret 2013.

pontusottosson_100— Det är inte realistiskt längre, men inom 1-2 år räknar vi med att göra nästa exit, säger vd Pontus Ottosson.

Med investeringen på 20 miljoner kronor har Puls tagit in 80 miljoner sedan starten 2002. Pontus Ottosson siktar på att framöver kunna stå på egna ben, förutsatt att exit-planerna kan fullföljas och strategin inte ändras. En fjärdedel av pengarna från DuoCort-affären har dock delats ut igen till Puls ägare och det var ingen brist på likviditet som låg bakom beslutet att ta in en ny finansiär, menar Pontus Ottosson.

— Vi gör våra investeringar i portföljbolagen tillsammans med Puls ägare. Vi ville ha in ytterligare en stor finansiär som vi kan göra uppföljande saminvesteringar med, säger han.

Puls, som fungerar som en slags kombinerad inkubator och investerare för forskningsavknoppningar inom life science-fältet, har i dag sex aktiva projekt i portföljen. Fyra har nått kliniska studier.

I samband med årsstämman byttes delar av styrelsen ut, då Länsförsäkringar Skånes nya vd Susanna Petterson tar den tidigare vd:n Jan Focks plats medan Karin Wingstrand värvats som extern ledamot. Puls har sex egna anställda och sysselsätter ytterligare en handfull konsulter som projektledare i portföljbolagen.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade i morse går en förmögen utländsk familj in med 20 miljoner kronor i Helsingborgsbaserade Puls. Därmed blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen