tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Repris för forskarträff med näringslivet

I höstas arrangerades för första gången Aimday i Lund, en konferens där industrin bjöds in att ställa frågor till universitetens expertis. Resultatet blev tolv mindre forskningsprojekt finansierade av Luis, som satsar på att utöka evenemanget i höst.

Bland de bolag som fått en fot in till forskarvärlden är Göteborgsbaserade Biolin Scienctific, som startat samarbete med professor Stina Oredsson från naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds univeristet.

Konkret handlar projektet om att undersöka om Biolins QCM-D-teknik går att använda för att undersöka celltillväxt och celldöd. Tekniken bygger på vibrerande kvartskristaller, vars vibration påverkas av massan av de komponenter som binder in till ytan – allt ifrån enstaka molekyler till hela celler. Det blir ett komplement till redan etablerade tekniker inom cellforskning, och där kommer Stina Oredssons kunskap och erfarenheter av cellbiologi och cellodling väl till användning.

— Vi har lärt oss massor och eventuellt leder projektet till en publikation i en vetenskaplig tidsskrift samtidigt som det gett oss värdefull input till produkt och applikationsutveckling, säger Malin Edvardsson från Biolin.

Totalt deltog 110 personer vid förra årets Aimday, varav 41 var forskare. Industrin deltog med 15 företag, och förutom Biolin närvarade representanter för bland annat Novozymes, AlfaLaval, Qpharma och Höganäs.

Temat i höstas var material. Till hösten ska två nya Aimday-konferenser hållas, fokuserade på material respektive livsmedel.

Jennie Lorentsson

I höstas arrangerades för första gången Aimday i Lund, en konferens där industrin bjöds in att ställa frågor till universitetens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.