I höstas arrangerades för första gången Aimday i Lund, en konferens där industrin bjöds in att ställa frågor till universitetens expertis. Resultatet blev tolv mindre forskningsprojekt finansierade av Luis, som satsar på att utöka evenemanget i höst.
Bland de bolag som fått en fot in till forskarvärlden är Göteborgsbaserade Biolin Scienctific, som startat samarbete med professor Stina Oredsson från naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds univeristet.
Konkret handlar projektet om att undersöka om Biolins QCM-D-teknik går att använda för att undersöka celltillväxt och celldöd. Tekniken bygger på vibrerande kvartskristaller, vars vibration påverkas av massan av de komponenter som binder in till ytan – allt ifrån enstaka molekyler till hela celler. Det blir ett komplement till redan etablerade tekniker inom cellforskning, och där kommer Stina Oredssons kunskap och erfarenheter av cellbiologi och cellodling väl till användning.
— Vi har lärt oss massor och eventuellt leder projektet till en publikation i en vetenskaplig tidsskrift samtidigt som det gett oss värdefull input till produkt och applikationsutveckling, säger Malin Edvardsson från Biolin.
Totalt deltog 110 personer vid förra årets Aimday, varav 41 var forskare. Industrin deltog med 15 företag, och förutom Biolin närvarade representanter för bland annat Novozymes, AlfaLaval, Qpharma och Höganäs.
Temat i höstas var material. Till hösten ska två nya Aimday-konferenser hållas, fokuserade på material respektive livsmedel.
Jennie Lorentsson