torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Biotain i konkurs efter 75 investerade miljoner

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. Bland storägarna som nu står till att förlora mångmiljonbelopp finns Lantmännen och den kände fondförvaltaren Henrik Didner.

Biotain utvecklade kompakta reningsanläggningar för att extrahera vatten ur flytande gödsel från ett jordbruk eller organiskt slam från ett reningsverk genom olika filtrerings- och fällningssteg. Volymen reduceras med närmare 90 procent, vilket spar tid och transportkostnader när den återstående gödningen ska spridas ut på åkrarna igen.

Så sent som för ett år sedan fick Biotain en genombrottsorder värd minst 13 miljoner kronor till ett polskt reningsverk. Men affären gick i stöpet när beställaren, ett polskt byggbolag, strax därefter ställde in betalningarna. I slutet av sommaren upptäcktes dessutom tekniska problem med reningsanläggningarna. Trots att företaget under hösten fick in 19 miljoner kronor i kapitaltillskott och avskrivna fordringar räckte inte resurserna till att komma på banan igen.

— Vi mötte ett enormt intresse från bland annat Sydafrika och Polen. Men vi fick aldrig produktionen att fungera som det var tänkt, säger Sven Kempe, grundare och en av huvudägarna.

Totalt hade bolaget ett 40-tal ägare. Bland dem finns Lantmännen och Henrik Didner, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och medgrundare av fondbolaget Didner&Gerge som flera gånger korats till ett av Sveriges mest framgångsrika fondbolag.

Sju anställda blir av med jobbet i konkursen. Konkursförvaltaren Peter Thörnwall på Gärde Wesslau adovkatbyrå i Helsingborg räknar inte med att kunna hitta någon som vill köpa hela verksamheten och driva den vidare.

— Det finns nog inga förutsättningar för det, säger han.

Erik Olausson

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.


  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]