fredag 18 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Akuta problem för Obducat – jagas av Kronofogden

Skatteskulder på drygt en miljon har gjort att det omskrivna och krisdrabbade nanoteknikbolaget Obducat, som handlas på Nordic Growth Market, har fått Kronofogden efter sig.

Obducat med runt 20 anställda, vid kontoret på Medicon Village i Lund, har inte rest sig efter rekonstruktionen som genomfördes förra sommaren. I dagsläget finns obetalda skatteskulder på drygt 1,3 miljoner kronor. Av dem har skulder på runt 600.000 kronor gått vidare till Kronofogden.

Sista dagen för att betala skulden till Kronofogden var den 22 april, vilket bolaget inte gjort.

Kronofogden kommer därför att inleda en utredning för att se om det finns några tillgångar att utmäta i bolaget. Om det inte finns något av värde går ärendet tillbaka till Skatteverket, som kan fatta beslut om att dra in företagets F-skatt, ansöka om konkurs eller vända sig mot företagsledningen för att se om någon av företrädarna kan bära personligt ansvar.

Obducats vd Patrik Lundström menar att bolaget fått Kronofogden efter sig på grund av sena utbetalningar av projektpengar.

— Det är helt enkelt så att EU-finansierade projekt som vi deltagit i ligger efter mer än ett år med betalningar, vilket satt oss i knipa. Det räcker med att en part i projektet inte har fyllt i ett formulär rätt, så drabbar det alla, säger Lundström till Rapidus.

När det gäller att betala skatteskulderna säger han att ”det måste vi lösa”.

— Vi har en dialog med Skatteverket och de vet hur det ligger till, säger Lundström.

I övrigt vill han inte lämna några ytterligare kommentarer kring bolagets ekonomi och framtid. I årsredovisningen som offentliggjordes i fredags framgår att bolaget inte har finansieringen för kommande år säkerställd och att aktiviteter pågår för att säkerställa rörelsekapital.

Förra året var Obducat nära att försättas i konkurs, en rekonstruktion inleddes och i sista sekund fick man fram pengar. Under avsnittet ”framtidsutsikter” i årsredovisningen görs bedömningen att LED-industrin återhämtat sig och att Obducat genom de senaste årens omstruktureringar har goda chanser att bli ett företag som genererar positiva resultat.

Bolaget som vid millennieskiftet värderades till två miljarder har i dag ett börsvärde på 39 miljoner kronor. För 2012 redovisar Obducat ett rörelseresultat på 20 miljoner kronor, vilket man uppnått genom avskrivning av skulder i samband med rekonstruktionen.

Jennie Lorentsson

Skatteskulder på drygt en miljon har gjort att det omskrivna och krisdrabbade nanoteknikbolaget Obducat, som handlas på Nordic Growth Market, har fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.