måndag 4 december 2023

inloggad som

Akuta problem för Obducat – jagas av Kronofogden

Skatteskulder på drygt en miljon har gjort att det omskrivna och krisdrabbade nanoteknikbolaget Obducat, som handlas på Nordic Growth Market, har fått Kronofogden efter sig.

Obducat med runt 20 anställda, vid kontoret på Medicon Village i Lund, har inte rest sig efter rekonstruktionen som genomfördes förra sommaren. I dagsläget finns obetalda skatteskulder på drygt 1,3 miljoner kronor. Av dem har skulder på runt 600.000 kronor gått vidare till Kronofogden.

Sista dagen för att betala skulden till Kronofogden var den 22 april, vilket bolaget inte gjort.

Kronofogden kommer därför att inleda en utredning för att se om det finns några tillgångar att utmäta i bolaget. Om det inte finns något av värde går ärendet tillbaka till Skatteverket, som kan fatta beslut om att dra in företagets F-skatt, ansöka om konkurs eller vända sig mot företagsledningen för att se om någon av företrädarna kan bära personligt ansvar.

Obducats vd Patrik Lundström menar att bolaget fått Kronofogden efter sig på grund av sena utbetalningar av projektpengar.

— Det är helt enkelt så att EU-finansierade projekt som vi deltagit i ligger efter mer än ett år med betalningar, vilket satt oss i knipa. Det räcker med att en part i projektet inte har fyllt i ett formulär rätt, så drabbar det alla, säger Lundström till Rapidus.

När det gäller att betala skatteskulderna säger han att ”det måste vi lösa”.

— Vi har en dialog med Skatteverket och de vet hur det ligger till, säger Lundström.

I övrigt vill han inte lämna några ytterligare kommentarer kring bolagets ekonomi och framtid. I årsredovisningen som offentliggjordes i fredags framgår att bolaget inte har finansieringen för kommande år säkerställd och att aktiviteter pågår för att säkerställa rörelsekapital.

Förra året var Obducat nära att försättas i konkurs, en rekonstruktion inleddes och i sista sekund fick man fram pengar. Under avsnittet ”framtidsutsikter” i årsredovisningen görs bedömningen att LED-industrin återhämtat sig och att Obducat genom de senaste årens omstruktureringar har goda chanser att bli ett företag som genererar positiva resultat.

Bolaget som vid millennieskiftet värderades till två miljarder har i dag ett börsvärde på 39 miljoner kronor. För 2012 redovisar Obducat ett rörelseresultat på 20 miljoner kronor, vilket man uppnått genom avskrivning av skulder i samband med rekonstruktionen.

Jennie Lorentsson

Skatteskulder på drygt en miljon har gjort att det omskrivna och krisdrabbade nanoteknikbolaget Obducat, som handlas på Nordic Growth Market, har fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggadVårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


  • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Från våra event

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl