torsdag 21 november 2024

inloggad som

Avnoteringen av Sigma: Dan Olofsson bygger om koncernen

Med utköpsaffären i hamn börjar affärsmannen Dan Olofsson snickra på ett Sigma utanför börsen. Verksamheten delas nu upp i två dotterbolag och fler ska komma till efter hand. Mycket pekar också på att huvudkontoret flyttas från Göteborg till Malmö.

Sigmas två affärsområden, IT & Management (med knappt 800 anställda) och informationslogistik (med drygt 600 anställda), ska framöver drivas som fristående dotterbolag. Sigmas koncernchef Håkan Karlsson blir chef för IT & Management medan Carl Vikingsson, i dag affärsområdeschef för informationslogistik, blir vd för dotterbolaget Kudos där informationslogistik hamnar.

Sigma AB kommer att finnas kvar, men främst för att hantera varumärket, stora ramavtal och andra övergripande frågor, uppger Dan Olofsson i en intervju med Rapidus. De båda dotterbolagen kommer rapportera till honom respektive hans son Johan Glenmo.

Men två dotterbolag är bara början. Olofsson siktar på att successivt komplettera med nya grenar på konsultträdet.

dan_olofsson— Som privatägt bolag har vi mycket större möjligheter att attrahera entreprenörer genom att erbjuda ägarandelar och liknande. Danir är dessutom finansiellt starkt efter försäljningen av Epsilon så vi har både möjligheten och resurserna att satsa om vi hittar rätt case, säger han.

I sin nuvarande form föddes Sigmakoncernen 2001 då Teleca och Epsilon knoppades av från dåvarande Sigma, som redan var noterat på Stockholmsbörsen. I dag har bolaget 1.400 anställda och formellt säte i Malmö, men huvudkontor i Göteborg.

Det kan det dock bli ändring på framöver.

— Vi diskuterar den frågan just nu. Men bolaget kommer i varje fall ha generellt säte i Malmö, säger Dan Olofsson som sitter som styrelseordförande.

Då acceptperioden för uppköpsbudet löpte ut i fredags hade Danir förvärvat 95,3 procent av aktierna i Sigma, vilket innebär att resten kan tvångsinlösas. Dan Olofsson räknar med att bolaget avnoteras om fyra till fem veckor.

Affären värderar Sigma till 586 miljoner kronor. Det är 64 miljoner kronor mindre än vad konsortiet med bland andra Dan Olofsson, Sten K Johnson och Kent Widding-Persson var beredda att betala 2008, då de försökte köpa ut bolaget från börsen. Sedan dess har omsättningen pendlat mellan 1,1 och 1,4 miljarder. 2012 sjönk den något, en utveckling som fortsatt under årets första kvartal.

— Det är inte så viktigt med enskilda kvartal. Jag har inga planer på att göra exit om 4-5 år, det här ska vi utveckla så bra så möjligt på lång sikt. Konjunkturen pressar konsultmarknaden och även Sigma. Men i grunden är det ett mycket starkt bolag, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Genom åren har Sigma sysslat med det mesta inom IT-området, från webbutveckling och e-handel till beslutsstöd och systemutveckling. I kundlistan finns bland andra Volvo, Ericsson och Helsingborgs stad. Koncernen grundades på åttiotalet av Dan Olofsson och sysselsätter i dag runt 150 personer i Malmö, Helsingborg, Växjö och Karlskrona, det vill säga region Syd.

Erik Olausson

Med utköpsaffären i hamn börjar affärsmannen Dan Olofsson snickra på ett Sigma utanför börsen. Verksamheten delas nu upp i två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.