torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Avnoteringen av Sigma: Dan Olofsson bygger om koncernen

Med utköpsaffären i hamn börjar affärsmannen Dan Olofsson snickra på ett Sigma utanför börsen. Verksamheten delas nu upp i två dotterbolag och fler ska komma till efter hand. Mycket pekar också på att huvudkontoret flyttas från Göteborg till Malmö.

Sigmas två affärsområden, IT & Management (med knappt 800 anställda) och informationslogistik (med drygt 600 anställda), ska framöver drivas som fristående dotterbolag. Sigmas koncernchef Håkan Karlsson blir chef för IT & Management medan Carl Vikingsson, i dag affärsområdeschef för informationslogistik, blir vd för dotterbolaget Kudos där informationslogistik hamnar.

Sigma AB kommer att finnas kvar, men främst för att hantera varumärket, stora ramavtal och andra övergripande frågor, uppger Dan Olofsson i en intervju med Rapidus. De båda dotterbolagen kommer rapportera till honom respektive hans son Johan Glenmo.

Men två dotterbolag är bara början. Olofsson siktar på att successivt komplettera med nya grenar på konsultträdet.

dan_olofsson— Som privatägt bolag har vi mycket större möjligheter att attrahera entreprenörer genom att erbjuda ägarandelar och liknande. Danir är dessutom finansiellt starkt efter försäljningen av Epsilon så vi har både möjligheten och resurserna att satsa om vi hittar rätt case, säger han.

I sin nuvarande form föddes Sigmakoncernen 2001 då Teleca och Epsilon knoppades av från dåvarande Sigma, som redan var noterat på Stockholmsbörsen. I dag har bolaget 1.400 anställda och formellt säte i Malmö, men huvudkontor i Göteborg.

Det kan det dock bli ändring på framöver.

— Vi diskuterar den frågan just nu. Men bolaget kommer i varje fall ha generellt säte i Malmö, säger Dan Olofsson som sitter som styrelseordförande.

Då acceptperioden för uppköpsbudet löpte ut i fredags hade Danir förvärvat 95,3 procent av aktierna i Sigma, vilket innebär att resten kan tvångsinlösas. Dan Olofsson räknar med att bolaget avnoteras om fyra till fem veckor.

Affären värderar Sigma till 586 miljoner kronor. Det är 64 miljoner kronor mindre än vad konsortiet med bland andra Dan Olofsson, Sten K Johnson och Kent Widding-Persson var beredda att betala 2008, då de försökte köpa ut bolaget från börsen. Sedan dess har omsättningen pendlat mellan 1,1 och 1,4 miljarder. 2012 sjönk den något, en utveckling som fortsatt under årets första kvartal.

— Det är inte så viktigt med enskilda kvartal. Jag har inga planer på att göra exit om 4-5 år, det här ska vi utveckla så bra så möjligt på lång sikt. Konjunkturen pressar konsultmarknaden och även Sigma. Men i grunden är det ett mycket starkt bolag, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Genom åren har Sigma sysslat med det mesta inom IT-området, från webbutveckling och e-handel till beslutsstöd och systemutveckling. I kundlistan finns bland andra Volvo, Ericsson och Helsingborgs stad. Koncernen grundades på åttiotalet av Dan Olofsson och sysselsätter i dag runt 150 personer i Malmö, Helsingborg, Växjö och Karlskrona, det vill säga region Syd.

Erik Olausson

Med utköpsaffären i hamn börjar affärsmannen Dan Olofsson snickra på ett Sigma utanför börsen. Verksamheten delas nu upp i två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]