lördag 15 februari 2025

inloggad som

Probi flyttar produktionen av ProViva-bakterier till USA

Bara i Sverige såldes över 30 miljoner liter ProViva ifjol, men de aktiva bakterierna odlas fortfarande fram i det som egentligen är en anläggning i pilotskala hos Ideonbolaget Probi. Nu flyttas produktionen av de lukrativa mikroorganismerna till en underleverantör i USA.

Ända sedan lanseringen av hälsodrycken ProViva i mitten av 1990-talet har de probiotiska mjölksyrebakterierna växt till sig i tre silverglänsande fermentatorer hos functional food-bolaget Probi.

— Men storleksmässigt är det egentligen en pilotanläggning. Nu får vi effektivare produktion och säkrare kvalitet, säger vd Michael Oredsson till Rapidus.

ProViva ägs av franska Danone (51 procent) och Skånemejerier (49 procent). Probi levererar bakterierna, en affär som ifjol stod för 42,7 miljoner av omsättningen på 99,6 miljoner kronor. Men nu sker tillväxten främst inom kosttillskott med bolagets bakterier mot förkylning och för maghälsa. Under 2012, bara två år efter lanseringen, såldes kosttillskotten Probi Mage och Probi Frisk för 75 miljoner kronor på svenska apotek. För Lundabolaget innebär det intäkter på runt 20 miljoner kronor, uppger Michael Oredsson.

Bland apotekens och hälsokostbutikernas probiotiska kosttillskott har bolaget enligt egna siffror en marknadsandel på över 50 procent.

— Nu börjar det röra sig i USA, med våra kosttillskott där, och framåt känns även Asien och Östeuropa spännande, säger Michael Oredsson.

På hemmaplan drabbades dock Probi av ett bakslag i slutet på hösten då två stora studier om bakteriernas effekter inte gett önskat resultat. Studierna har inte påverkat den nuvarande försäljningen men krävdes för att kunna göra hälsopåståenden inom EU, och nya studier ska påbörjas under året.

24-mannabolaget Probi är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista. Tyska samarbetsparten Symrise är största ägare med 20 procent av aktierna.

Erik Olausson

Bara i Sverige såldes över 30 miljoner liter ProViva ifjol, men de aktiva bakterierna odlas fortfarande fram i det som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Psykobiotika ska lyfta Probi

    Probis omsättning minskade med 8 procent under tredje kvartalet. Det är en fortsättning på en flera år lång fallande trend. Vd Anita Johansen hoppas att en ny upptäckt ska leda till en vändning.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.