torsdag 21 november 2024

inloggad som

Bakom Novos februari-blues finns mycket att ta efter

Kort sagt: Novo Nordisk är en supersuccé och ett regionalt fyrtorn. I februari presenterade bolaget såväl ökad vinst som klammeri med FDA och en efterföljande ny studie.
För regionens bioteknikindustri är den stora frågan varifrån tillväxten ska komma framöver. Knappast från de små bolagen, än. En jätte som Novo Nordisk har oerhörd betydelse — på flera olika sätt.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

När danska insulinjätten Novo Nordisk, med ett nytt huvudkontor i Köpenhamn, i början av februari släppte bokslutsrapporten för 2012 var det svårt att få tyst på applåderna. Både för Novo och för Danmark.

Företaget betalade en bolagsskatt på 3,5 miljarder danska kronor. Koncernen ägs av en fond och kan därmed inte säljas. Kapital och arbetsplatser förblir i Danmark, men en tredje och översedd anledning att jubla är att Novo Nordisk blivit ett fyrtorn för hela Medicon Valley.

Vi pratar om en vinst på 27,8 miljarder danska kronor — en ökning med 32 procent. Bakom ligger en rekordomsättning på 78 miljarder — en tillväxt på 18 procent. Resultatet före skatt motsvarar en intjäning på hela 76 miljoner kronor om dagen.

Så i slutet av februari kom plötsligt beskedet att amerikanska FDA, trots grönt ljus i EU och Japan, skjuter upp godkännandet av de nya insulinprodukterna Tresiba och Ryzodeg genom att kräva ytterligare kliniska undersökningar. Aktien sjönk som en sten, men ganska snart stod det klart att omsättningen inte är hotad just nu. Det är först någon gång 2015-2016 som saktfärdigheten hos FDA skapar en förändrad konkurrenssituation.

Vd Lars Rebien Sørensen har tidigare visat överblick och handlingskraft. Han har finansiella muskler att genomföra studierna oavsett kostnad. Men som ett led i Novos februari-blues väckte också en studie publicerad i Jama Internal Medicine tvivel om riskerna för inflammation i bukspottskörteln i samband med konkurrenter till Novos preparat Victoza, mot fetma och vuxendiabetes.

Myndigheterna ska nu hålla ett extra öga på Victoza. Men även här verkar problemen glida av Novo som vatten rinner av en gås. Senaste veckornas turbulens nyanserar däför bara bilden av det som blivit ett fyrtorn för hela den regionala life science-branschen.

Så hur kan Medicon Valley nyttja det fyrtornet?

Till fyra saker: Inspiration, pengar, avknoppning och innovation.

Mindre tillväxtbolag har det svårt. Tillväxten kan knappast komma därifrån just nu. Istället är ett samspel mellan etablerade framgångssagor, som Novo Nordisk, och undervegetationen av innovationsbolag avgörande för att hitta tillväxtspåret.

* Inspiration: Novo Nordisk är en avgörande del i storytellingen om Öresundsregionen som magnet för högutbildad arbetskraft i världsklass.

* Pengar: Forskningsmedel och projektstöd växer inte på träd, men Novo Nordisk har stöd- och investeringsmöjligheter som fyller ut hålen. Novo Nordisk Fonden får årligen tusen ansökningar om forskningsanslag. De enkla programmen ligger på 40 miljoner kronor — och programmen drar till sig forskare. Exempelvis kom i januari professorerna Stephen M. Cohen och Kenn Gerdes från Singapore och Storbritannien. Köpenhamns universitets rektor Ralf Hemmingsen menar att just de två professorernas forskargrupper kommer att skapa potential för nya företag.

* Spin-off: Novo Nordisk är en succé också för att koncernen begriper att jobba med avknoppningar. Exempel på detta är konsultbolagen NNE Pharmaplan och NNIT samt bioteknikbolaget Zymogenetics, börsnoterat i USA.

* Innovation: Säljframgångarna för Novo Nordisk beror inte minst på bolagets innovativa tillgångar. Det konstanta kravet på innovation gäller inte bara Novo utan också underleverantörerna i forskningsvärlden.

Öresundsregionen kan därför vara tillfreds med fjolårets resultat i Novo Nordisk. Och med succén i Novozymes, som också ägs av Novo Nordisk Fonden. Ett tredje utropstecken är Novo Nordisk-vd:n Lars Rebien Sørensens årslön på 20-30 miljoner danska kronor, inklusive aktieoptioner. En lön som säkert kan få en del att tänka på exakt vad man själv gjort fel.

Men kanske ska vi se mer på vad Novo Nordisk har gjort rätt.

Där finns nämligen en hel del att ta efter för resten av Öresundsregionen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Kort sagt: Novo Nordisk är en supersuccé och ett regionalt fyrtorn. I februari presenterade bolaget såväl ökad vinst som klammeri […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.