tisdag 5 december 2023

inloggad som

Bakom Novos februari-blues finns mycket att ta efter

Kort sagt: Novo Nordisk är en supersuccé och ett regionalt fyrtorn. I februari presenterade bolaget såväl ökad vinst som klammeri med FDA och en efterföljande ny studie.
För regionens bioteknikindustri är den stora frågan varifrån tillväxten ska komma framöver. Knappast från de små bolagen, än. En jätte som Novo Nordisk har oerhörd betydelse — på flera olika sätt.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

När danska insulinjätten Novo Nordisk, med ett nytt huvudkontor i Köpenhamn, i början av februari släppte bokslutsrapporten för 2012 var det svårt att få tyst på applåderna. Både för Novo och för Danmark.

Företaget betalade en bolagsskatt på 3,5 miljarder danska kronor. Koncernen ägs av en fond och kan därmed inte säljas. Kapital och arbetsplatser förblir i Danmark, men en tredje och översedd anledning att jubla är att Novo Nordisk blivit ett fyrtorn för hela Medicon Valley.

Vi pratar om en vinst på 27,8 miljarder danska kronor — en ökning med 32 procent. Bakom ligger en rekordomsättning på 78 miljarder — en tillväxt på 18 procent. Resultatet före skatt motsvarar en intjäning på hela 76 miljoner kronor om dagen.

Så i slutet av februari kom plötsligt beskedet att amerikanska FDA, trots grönt ljus i EU och Japan, skjuter upp godkännandet av de nya insulinprodukterna Tresiba och Ryzodeg genom att kräva ytterligare kliniska undersökningar. Aktien sjönk som en sten, men ganska snart stod det klart att omsättningen inte är hotad just nu. Det är först någon gång 2015-2016 som saktfärdigheten hos FDA skapar en förändrad konkurrenssituation.

Vd Lars Rebien Sørensen har tidigare visat överblick och handlingskraft. Han har finansiella muskler att genomföra studierna oavsett kostnad. Men som ett led i Novos februari-blues väckte också en studie publicerad i Jama Internal Medicine tvivel om riskerna för inflammation i bukspottskörteln i samband med konkurrenter till Novos preparat Victoza, mot fetma och vuxendiabetes.

Myndigheterna ska nu hålla ett extra öga på Victoza. Men även här verkar problemen glida av Novo som vatten rinner av en gås. Senaste veckornas turbulens nyanserar däför bara bilden av det som blivit ett fyrtorn för hela den regionala life science-branschen.

Så hur kan Medicon Valley nyttja det fyrtornet?

Till fyra saker: Inspiration, pengar, avknoppning och innovation.

Mindre tillväxtbolag har det svårt. Tillväxten kan knappast komma därifrån just nu. Istället är ett samspel mellan etablerade framgångssagor, som Novo Nordisk, och undervegetationen av innovationsbolag avgörande för att hitta tillväxtspåret.

* Inspiration: Novo Nordisk är en avgörande del i storytellingen om Öresundsregionen som magnet för högutbildad arbetskraft i världsklass.

* Pengar: Forskningsmedel och projektstöd växer inte på träd, men Novo Nordisk har stöd- och investeringsmöjligheter som fyller ut hålen. Novo Nordisk Fonden får årligen tusen ansökningar om forskningsanslag. De enkla programmen ligger på 40 miljoner kronor — och programmen drar till sig forskare. Exempelvis kom i januari professorerna Stephen M. Cohen och Kenn Gerdes från Singapore och Storbritannien. Köpenhamns universitets rektor Ralf Hemmingsen menar att just de två professorernas forskargrupper kommer att skapa potential för nya företag.

* Spin-off: Novo Nordisk är en succé också för att koncernen begriper att jobba med avknoppningar. Exempel på detta är konsultbolagen NNE Pharmaplan och NNIT samt bioteknikbolaget Zymogenetics, börsnoterat i USA.

* Innovation: Säljframgångarna för Novo Nordisk beror inte minst på bolagets innovativa tillgångar. Det konstanta kravet på innovation gäller inte bara Novo utan också underleverantörerna i forskningsvärlden.

Öresundsregionen kan därför vara tillfreds med fjolårets resultat i Novo Nordisk. Och med succén i Novozymes, som också ägs av Novo Nordisk Fonden. Ett tredje utropstecken är Novo Nordisk-vd:n Lars Rebien Sørensens årslön på 20-30 miljoner danska kronor, inklusive aktieoptioner. En lön som säkert kan få en del att tänka på exakt vad man själv gjort fel.

Men kanske ska vi se mer på vad Novo Nordisk har gjort rätt.

Där finns nämligen en hel del att ta efter för resten av Öresundsregionen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Kort sagt: Novo Nordisk är en supersuccé och ett regionalt fyrtorn. I februari presenterade bolaget såväl ökad vinst som klammeri […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.