fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…men svenska ägare väljer bort dansken

Av de runt 700 större skånska företag och koncerner som ingår i Rapidus genomgång har ett trettiotal dansk representation i styrelsen eller på vd-posten. Siffran kan verka hög, men faktum är att det nästan undantagslöst handlar om verksamheter som också har danskar i ägarleden.

De danska styrelseproffsen lyser med sin frånvaro i det skånska näringslivet. Nämnda Birgit Nørgaard i Lindab är ett av få undantag. Något vanligare är danskar med vd-uppdrag.

Dag Sundewall, med lång erfarenhet från Handelsbanken, är verksamhetsledare på den ideella organisationen StyrelseAkademien Skåne. Organisationen hjälper bland annat företag att rekrytera externa styrelsemedlemmar och har en databas där personer som är intresserade av styrelseuppdrag kan registerara sig. Sundewall bekräftar bilden av ett begränsat utbyte mellan grannländerna.

— Uppgifterna i databasen är konfidentiella men min fingertoppskänsla är att det är väldigt få danskar bland de runt 1.200 som har registrerat sig och det har heller inte varit något som kommit upp i rekryteringar jag har hjälpt till med. På rak arm kan jag inte säga en enda dansk medlem i vår skånska förening, säger Dag Sundewall.

Flera skånska företag har stött på problem när de har tagit steget över sundet. Skulle det inte kunna vara intressant att ha en dansk representant i styrelsen i det skedet?

— Jag har aldrig riktigt tänkt på det så. Men under mina trettio år på Handelsbanken har vi haft flera kunder som har försökt att gå in i Danmark och det har nästan alltid slutat med att de har gått på pumpen, säger Dag Sundewall.

Tryck här för listan på skånska bolag med dansk representation i styrelsen.

Joel Lyth

Av de runt 700 större skånska företag och koncerner som ingår i Rapidus genomgång har ett trettiotal dansk representation i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.