fredag 26 april 2024

inloggad som

…men svenska ägare väljer bort dansken

Av de runt 700 större skånska företag och koncerner som ingår i Rapidus genomgång har ett trettiotal dansk representation i styrelsen eller på vd-posten. Siffran kan verka hög, men faktum är att det nästan undantagslöst handlar om verksamheter som också har danskar i ägarleden.

De danska styrelseproffsen lyser med sin frånvaro i det skånska näringslivet. Nämnda Birgit Nørgaard i Lindab är ett av få undantag. Något vanligare är danskar med vd-uppdrag.

Dag Sundewall, med lång erfarenhet från Handelsbanken, är verksamhetsledare på den ideella organisationen StyrelseAkademien Skåne. Organisationen hjälper bland annat företag att rekrytera externa styrelsemedlemmar och har en databas där personer som är intresserade av styrelseuppdrag kan registerara sig. Sundewall bekräftar bilden av ett begränsat utbyte mellan grannländerna.

— Uppgifterna i databasen är konfidentiella men min fingertoppskänsla är att det är väldigt få danskar bland de runt 1.200 som har registrerat sig och det har heller inte varit något som kommit upp i rekryteringar jag har hjälpt till med. På rak arm kan jag inte säga en enda dansk medlem i vår skånska förening, säger Dag Sundewall.

Flera skånska företag har stött på problem när de har tagit steget över sundet. Skulle det inte kunna vara intressant att ha en dansk representant i styrelsen i det skedet?

— Jag har aldrig riktigt tänkt på det så. Men under mina trettio år på Handelsbanken har vi haft flera kunder som har försökt att gå in i Danmark och det har nästan alltid slutat med att de har gått på pumpen, säger Dag Sundewall.

Tryck här för listan på skånska bolag med dansk representation i styrelsen.

Joel Lyth

Av de runt 700 större skånska företag och koncerner som ingår i Rapidus genomgång har ett trettiotal dansk representation i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.