onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Parallella affärer driver tillväxten för Camurus

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2012 är Camurus i Lund. Det är något så ovanligt som en skånsk snabbväxare i läkemedelsbranschen. Rötterna finns i forskning vid Lunds universitet, och idag kör bolaget flera parallella spår i affärsmodellen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ideonbaserade Camurus är uppbyggt kring en teknik för så kallad drug delivery. Det handlar om en egenutvecklad metod för att på nanopartikelnivå förbättra distributionen av läkemedel inne i kroppen.

Tekniken inlicensieras av life science-bolag världen över, och vid sidan om utvecklar Camurus egna produkter. Senast ut på marknaden är Episil, en munspray för cancerpatienter med svåra sår i munhålan.

Detta upplägg ligger bakom en snabbt växande omsättning.

2009 landade den på 8 miljoner kronor, året efter på 28 miljoner, 2011 blev det 47 miljoner och 2012 omsattes 60 miljoner. Ännu gör verksamheten ingen vinst, men så verkar också ägaren GS Development inställd på att bygga något riktigt stort.

Det är ett mycket intressant läge med tanke på den riskkapitaltorka som råder idag, och slår extra hårt mot läkemedelsindustrin, där såväl insatserna som riskerna är stora.

Just drug delivery ser möjligen ut vara ett segment som kan klara sig lite bättre framöver. En färsk rapport från analysföretaget Frost & Sullivan konstaterar att investeringssummorna i enskilda affärer sjunker. Finansiärerna flyr långa projekt, vilket gynnar mer konkreta områden och insatser i senare faser av produktlivscykeln.

Sedan verkar Camurus och vd Fredrik Tiberg ha hittat en egen väg runt krisen. I och med att bolaget börjat få snurr på de externa affärerna, kan man pressa den ekonomiska risken för kvarvarande forskningsportfölj.

Idag ligger tre projekt i klinisk fas, varav ett drivs i partnerskap med schweiziska jättekoncernen Novartis. Det gäller en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer. Samarbetet presenterades för drygt ett år sedan och värderas till över 700 miljoner dollar.

Samtliga produkter tar avstamp i den patenterade Fluid Crystal-teknologin. I korthet handlar det om flytande kristallina material, lipidbaserade nanopartiklar och geler som för med sig läkemedel ut i kroppen och frisläpper substanserna i önskad takt och omfattning.

Episil är en munspray, men Fluid Crystal kan användas på flera olika sätt, även intravenöst och i samband med depåinjektioner. Genom att medicineringen blir mer exakt kan sjukvårdsapparaten spara pengar. Exempelvis kan antalet återbesök minimeras.

Att jobba med licensaffärer eller konsultverksamhet vid sidan av egna projekt är vanligt i mjukvaruindustrin, och heller inte ovanligt hos läkemedelsutvecklare. Det går att argumentera både för och mot sådana upplägg. Vissa menar att fokus rycks från huvudspåret, medan det å andra sidan alltid är bra att förbättra kassaflödet.

Camurus strategi förefaller inte splittrad, utan är istället ett klockrent exempel på hur man kommersialiserar en forskningsinnovation i flera olika kanaler.

På dagens life science-marknad är det en framgångsfaktor att snabbt nå ekonomisk utväxling. Camurus har tagit tid på sig, bolaget bildades 1991, men står nu på stabil grund. Tekniken har hittat intressenter världen över och enskilda projekt kan efterhand öppna för de riktigt stora pengarna.

Så grattis Camurus till en bra strategi, och grattis Skåne till det som kan bli nästa storföretag i branschen.

Läs mer om Camurus genom att klicka på Relaterade artiklar uppe till höger

Klicka här för bilderna från minglet på torsdagens Rapidusfest

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2012 är Camurus i Lund. Det är något så ovanligt som en skånsk snabbväxare i läkemedelsbranschen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.