fredag 21 juni 2024

inloggad som

Parallella affärer driver tillväxten för Camurus

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2012 är Camurus i Lund. Det är något så ovanligt som en skånsk snabbväxare i läkemedelsbranschen. Rötterna finns i forskning vid Lunds universitet, och idag kör bolaget flera parallella spår i affärsmodellen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ideonbaserade Camurus är uppbyggt kring en teknik för så kallad drug delivery. Det handlar om en egenutvecklad metod för att på nanopartikelnivå förbättra distributionen av läkemedel inne i kroppen.

Tekniken inlicensieras av life science-bolag världen över, och vid sidan om utvecklar Camurus egna produkter. Senast ut på marknaden är Episil, en munspray för cancerpatienter med svåra sår i munhålan.

Detta upplägg ligger bakom en snabbt växande omsättning.

2009 landade den på 8 miljoner kronor, året efter på 28 miljoner, 2011 blev det 47 miljoner och 2012 omsattes 60 miljoner. Ännu gör verksamheten ingen vinst, men så verkar också ägaren GS Development inställd på att bygga något riktigt stort.

Det är ett mycket intressant läge med tanke på den riskkapitaltorka som råder idag, och slår extra hårt mot läkemedelsindustrin, där såväl insatserna som riskerna är stora.

Just drug delivery ser möjligen ut vara ett segment som kan klara sig lite bättre framöver. En färsk rapport från analysföretaget Frost & Sullivan konstaterar att investeringssummorna i enskilda affärer sjunker. Finansiärerna flyr långa projekt, vilket gynnar mer konkreta områden och insatser i senare faser av produktlivscykeln.

Sedan verkar Camurus och vd Fredrik Tiberg ha hittat en egen väg runt krisen. I och med att bolaget börjat få snurr på de externa affärerna, kan man pressa den ekonomiska risken för kvarvarande forskningsportfölj.

Idag ligger tre projekt i klinisk fas, varav ett drivs i partnerskap med schweiziska jättekoncernen Novartis. Det gäller en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer. Samarbetet presenterades för drygt ett år sedan och värderas till över 700 miljoner dollar.

Samtliga produkter tar avstamp i den patenterade Fluid Crystal-teknologin. I korthet handlar det om flytande kristallina material, lipidbaserade nanopartiklar och geler som för med sig läkemedel ut i kroppen och frisläpper substanserna i önskad takt och omfattning.

Episil är en munspray, men Fluid Crystal kan användas på flera olika sätt, även intravenöst och i samband med depåinjektioner. Genom att medicineringen blir mer exakt kan sjukvårdsapparaten spara pengar. Exempelvis kan antalet återbesök minimeras.

Att jobba med licensaffärer eller konsultverksamhet vid sidan av egna projekt är vanligt i mjukvaruindustrin, och heller inte ovanligt hos läkemedelsutvecklare. Det går att argumentera både för och mot sådana upplägg. Vissa menar att fokus rycks från huvudspåret, medan det å andra sidan alltid är bra att förbättra kassaflödet.

Camurus strategi förefaller inte splittrad, utan är istället ett klockrent exempel på hur man kommersialiserar en forskningsinnovation i flera olika kanaler.

På dagens life science-marknad är det en framgångsfaktor att snabbt nå ekonomisk utväxling. Camurus har tagit tid på sig, bolaget bildades 1991, men står nu på stabil grund. Tekniken har hittat intressenter världen över och enskilda projekt kan efterhand öppna för de riktigt stora pengarna.

Så grattis Camurus till en bra strategi, och grattis Skåne till det som kan bli nästa storföretag i branschen.

Läs mer om Camurus genom att klicka på Relaterade artiklar uppe till höger

Klicka här för bilderna från minglet på torsdagens Rapidusfest

Kort sagt: Årets Rapidusföretag 2012 är Camurus i Lund. Det är något så ovanligt som en skånsk snabbväxare i läkemedelsbranschen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]