söndag 24 november 2024

inloggad som

De verkliga utmaningarna finns bortom varslen

Kort sagt: Den så kallade varselvågen är på allas läppar just nu. Och visst är det en tuff tid, men än viktigare är att titta på de underliggande förutsättningarna för tillväxt.
För oss skåningar finns det betydligt mer att oroa oss för än en skakig konjunktur.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Sveriges Radio publicerade i veckan en bred genomgång av senaste tidens varsel. Skåne pekas ut som ett av länen som drabbats allra hårdast.

Det är smärtsamma neddragningar, inte minst för individerna som drabbas, men med mediebilden följer budskapet att skånsk industri skulle vara särskilt känslig för konjunkturcykler.

Jag tror att vi ska vara försiktiga med sådana slutsatser. Istället kan en väsentlig del av problemen vara strukturellt betingade. Det är alltså inte läge att vänta ut krisen, utan vi måste se igenom det akuta skeendet för att ta de verkliga utmaningarna.

Av de drygt 8.000 som varslats om uppsägning i Skåne mellan januari och oktober finns nära hälften inom bygg-, industri- och transportsektorn. Det är branscher som också brukar vara expansiva när orderingången vänder upp igen.

Värre är det hos exempelvis Sony Mobile, som i augusti varslade 650 anställda i Lund. Nu ser det ut som att en del av jobben kan räddas denna gång, men nedskärningen är ändå mycket allvarlig eftersom den är av övervägande strukturell natur.

Det handlar inte om någon tillfällig dipp. Istället är det en haltande strategi som ligger bakom samt det faktum att ägarna sedan Ericssons sorti sitter 800 mil bort.

Koppla alltså inte denna typ av neddragning till konjunkturen, även om de ingår i ”varselvågen”. Se dem som en del i omställningen vi tvingas göra när betydelsen av enskilda, multinationella företag minskar i regionens näringsliv. AstraZeneca i Lund och Nokia i Köpenhamn är andra exempel på denna utveckling.

Över tid är vi mer sårbara för dessa strukturella nedmonteringar, än osthyveleffekter runt enskilda konjunkturdalar. När jättarna kastar in handduken lämnas ett vakuum som är svårt att fylla även om vi har ett bra nyföretagande. I förlängningen riskerar den viktiga dynamiken mellan små och stora företag att gå förlorad.

Senaste tidens varsel måste också sättas i perspektiv utifrån arbetsmarknaden.

Region Skåne la nyligen fram 2012 års upplaga av rapporten ”Hur har det gått i Skåne?”. Som vanligt är det intressant läsning, och som vanligt framgår att Skåne har lägsta sysselsättningsgraden i landet.

Mer än en fjärdedel av invånarna i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden. Analytikerna på Region Skåne slår med enkelhet fast att situationen är strukturellt betingad och ingen tillfällighet.

Om vi jämför vår permanentade ”undersysselsättning” med rikets snitt handlar det om 20.000 personer extra i Skåne som står utan jobb. Visst börjar varselstatistiken blekna i sammanhanget?

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD konstaterade i sin territorial review i fjol att även högutbildade utlandsfödda har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Vidare menar OECD att skånsk industri har korta värdekedjor, och slår fast att tillväxten släpar efter också när de världsekonomiska hjulen snurrar.

Till det presenterade Svenskt Näringsliv förra veckan en rapport som sågar Skånes innovationsklimat någonstans nere vid fotknölarna. Enligt undersökningen hämmas vi av byråkrati och skatter.

Ja, det finns en del att fundera över för politikerna när de nu förväntas ge svar på hur varselvågen ska mötas.

Viktigt är att titta på de underliggande förutsättningarna för innovation och tillväxt — och inte stirra sig blind på konjunkturkrisen.

Kort sagt: Den så kallade varselvågen är på allas läppar just nu. Och visst är det en tuff tid, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad