Kort sagt: Framgångar för två ganska anonyma men snabbt växande företag med basen i Malmö, båda kontrollerade av finansmannen Melker Schörling, innebär att den skånska närvaron i Stockholmsbörsens finrum snart kan vara fördubblad. Utvecklingen kan ses som en symbol för Malmös omvandling från industristad till en ort där delar av befolkningen i allt högre grad livnär sig på kvalificerade tjänster.
Av Anders Haskel, gästskribent
I den absoluta toppen på listan över Skånes största börsföretag är det stabilt men strax under har det skett en del förändringar jämfört med läget vid årsskiftet. Två förhållandevis okända företag med huvudkontor i Malmö har snabbt tagit sig upp till topp fem.
Det handlar om Aarhus Karlshamn (AAK), som själv beskriver sig som världens ledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter, och Hexpol som byggt upp en position som global aktör inom gummiblandningar. Båda bolagen har passerat 1 miljard euro i börsvärde och knackar därmed på porten till Stockholmsbörsens large cap-lista, alltså den grupp företag som har de högsta börsvärdena och därmed också drar till sig störst intresse.
Det viktigaste kriteriet för att handlas på listan är att bolaget har ett börsvärde som stabilt under en tid legat över 1 miljard euro, det vill säga cirka 8,5 miljarder svenska kronor.
Storleken på företag kan mätas på olika sätt. På aktiemarknaden är det inte omsättningen eller antalet anställda som är det avgörande. Stor roll spelar i stället börsvärdet, det vill säga det samlade värdet av aktierna.
Börsvärdet är en viktig signal eftersom det speglar marknadens förväntningar på framtida vinster och därmed också blir en temperaturmätare på om företagsledningen gör ett bra jobb. Dessutom avgör som sagt börsvärdet på vilken av börsens olika listor som bolaget ska handlas.
Och här handlar det inte bara om prestige.
Listningen har betydelse för hur många analytiker som är intresserade av att bevaka bolaget. Ett företag som flyttas upp i börsens listhierarki kan också hoppas på ett större intresse från media (vilket för övrigt denna text kan ses som ett exempel på). Ett högre börsvärde lockar också fler stora investerare att gå in i aktien.
Med ett stigande börsvärde kommer företaget in i en positiv spiral som kan göra det lättare för koncernen att växa ännu mer. Nyemissioner underlättas och det kan vara enklare att använda egna aktier som valuta i samband med förvärv av konkurrenter.
Ohotad etta på listan över Skånes största börsföretag är Alfa Laval, med ett börsvärde strax under 50 miljarder kronor. Det kan låta mycket, men är ändå bara en sjundedel av Sverigeettan Hennes & Mauritz. Tvåa på listan är Trelleborg med ett värde runt 19 miljarder kronor. Därefter kommer en klunga bestående av tre företag med börsvärden mellan 10 och 11 miljarder kronor. Denna trio leds just nu av nätverkskameraföretaget Axis med AAK och Hexpol tätt efter.
AAK har avancerat tack vare en kursuppgång i år med cirka 30 procent. Ändå ligger AAK kursmässigt i lä jämfört med Hexpol som stigit nästan 50 procent. Sämre har det däremot gått för byggkoncernen Peab, vars aktie backat i takt med ökad oro kring byggkonjunkturen. Med ett fallande börsvärde har Peab hamnat i riskzonen för att i framtiden komma att bli degraderat till listan för mellanstora bolag.
Med Alfa Laval som etta och Axis som trea på listan över värdemässigt största skånska börsföretag skulle vi kunna utnämna Lund till Skånes börshuvudstad. I båda fallen handlar det om bolag som har en hel del anställda i staden.
I Malmö ser det annorlunda ut. Stadens numera två största börsföretag har utöver huvudkontoren inte någon annan verksamhet av nämnvärd betydelse i staden. Vilket på sätt och vis är en spegling av Malmös omvandling från tung industristad till en plats där tjänstesektorn tar över.
Lokaliseringen av huvudkontoren visar också att Malmö har en attraktionskraft för företag som gått från att ha varit lokala till att bli globala. AAK:s svenska industriverksamhet finns främst i Karlshamn, medan Hexpol fortfarande finns där företaget har sina rötter i småländska Gislaved med en mindre del av sin verksamhet.