fredag 22 november 2024

inloggad som

Skånska tryckerier fusionerar

Marken gungar under Skånes tryckerier, där en rad mindre och större spelare köpts upp eller tvingats i konkurs. Senast i raden att konsolideras blir Malmöbaserade Punkt & Pixel, som köps upp av moderbolaget till Koloriten Offset i Helsingborg. Den nya koncernen får 23 anställda och en beräknad omsättning på 30 miljoner kronor.

Punkt & Pixel omsatte förra året 8,2 miljoner kronor på att trycka allt från flygblad till mer omfattande marknadsmaterial åt kunder som Tetra Pak, Entomed och Purity Vodka. VD och huvudägare Jörgen Segerhag beskriver bolaget som litet, men långt framme i utvecklingen. Han tar QR-koder som exempel, där han anställt en utvecklare för att koppla mobila hemsidor till tryckproduktioner.

— Koloriten är dubbelt så stora men sysslar mer med traditionellt offsettryckeri med bokbindning, stansning och så vidare. Det är tuffa tider i tryckeribranschen och med den här affären får vi en stabilare bas, säger Jörgen Segerhag till Rapidus.

Konsolidering har blivit något av ett modeord i en bransch som präglas av utländsk konkurrens, och medievanor som blivit allt mer digitala. De senaste åren har papperskonsumtionen hos landets tryckerier fallit med 5-10 procent per år enligt siffror från Grafiska företagens förbund.

De skånska bolagen är långt ifrån förskonade. Sedan 2011 har anrika Wallin & Dalholm i Lund köpts upp av jätten JMS efter att ha gått i konkurs, medan Exaktaprinting gått ihop med BBAB Media och Printus Digital till en ny Malmökoncern med 160 anställda.

En annan fusion blev klar tidigare i oktober mellan Malmöbaserade Sterner & Sterner och Ystads Centraltryckeri, med dotterbolagen Grafo på Österlen och Arkiv Reklam & Bild. De senaste åren har omsättningen för Ystads Centraltryckeri legat på drygt 21 miljoner kronor, med femton anställda. Redan innan affären hade personalstyrkan krympt till tio personer.

— Genom affären får vi tillgång till de webb2print-system som annars innebär rätt stora investeringar för ett litet bolag. Det är väldigt tuff konkurrens och för att överleva behöver vi bli större, säger vd Hans Nilstam.

Jörger Segerhag ägde nästan hela Punkt & Pixel och blir med affären med Koloriten majoritetsägare och vd i den nya koncernen, medan Koloritens ägare Anders Nilsson kvarstår som passiv partner. Huvudkontoret placeras i Helsingborg. Koncernen är i färd med att tillsätta en ny styrelse där Patricia Key från chefsrekryteringsföretaget Senior & Young är första externa ledamoten.

Erik Olausson

Marken gungar under Skånes tryckerier, där en rad mindre och större spelare köpts upp eller tvingats i konkurs. Senast i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.