onsdag 6 december 2023

inloggad som

Skånska tryckerier fusionerar

Marken gungar under Skånes tryckerier, där en rad mindre och större spelare köpts upp eller tvingats i konkurs. Senast i raden att konsolideras blir Malmöbaserade Punkt & Pixel, som köps upp av moderbolaget till Koloriten Offset i Helsingborg. Den nya koncernen får 23 anställda och en beräknad omsättning på 30 miljoner kronor.

Punkt & Pixel omsatte förra året 8,2 miljoner kronor på att trycka allt från flygblad till mer omfattande marknadsmaterial åt kunder som Tetra Pak, Entomed och Purity Vodka. VD och huvudägare Jörgen Segerhag beskriver bolaget som litet, men långt framme i utvecklingen. Han tar QR-koder som exempel, där han anställt en utvecklare för att koppla mobila hemsidor till tryckproduktioner.

— Koloriten är dubbelt så stora men sysslar mer med traditionellt offsettryckeri med bokbindning, stansning och så vidare. Det är tuffa tider i tryckeribranschen och med den här affären får vi en stabilare bas, säger Jörgen Segerhag till Rapidus.

Konsolidering har blivit något av ett modeord i en bransch som präglas av utländsk konkurrens, och medievanor som blivit allt mer digitala. De senaste åren har papperskonsumtionen hos landets tryckerier fallit med 5-10 procent per år enligt siffror från Grafiska företagens förbund.

De skånska bolagen är långt ifrån förskonade. Sedan 2011 har anrika Wallin & Dalholm i Lund köpts upp av jätten JMS efter att ha gått i konkurs, medan Exaktaprinting gått ihop med BBAB Media och Printus Digital till en ny Malmökoncern med 160 anställda.

En annan fusion blev klar tidigare i oktober mellan Malmöbaserade Sterner & Sterner och Ystads Centraltryckeri, med dotterbolagen Grafo på Österlen och Arkiv Reklam & Bild. De senaste åren har omsättningen för Ystads Centraltryckeri legat på drygt 21 miljoner kronor, med femton anställda. Redan innan affären hade personalstyrkan krympt till tio personer.

— Genom affären får vi tillgång till de webb2print-system som annars innebär rätt stora investeringar för ett litet bolag. Det är väldigt tuff konkurrens och för att överleva behöver vi bli större, säger vd Hans Nilstam.

Jörger Segerhag ägde nästan hela Punkt & Pixel och blir med affären med Koloriten majoritetsägare och vd i den nya koncernen, medan Koloritens ägare Anders Nilsson kvarstår som passiv partner. Huvudkontoret placeras i Helsingborg. Koncernen är i färd med att tillsätta en ny styrelse där Patricia Key från chefsrekryteringsföretaget Senior & Young är första externa ledamoten.

Erik Olausson

Marken gungar under Skånes tryckerier, där en rad mindre och större spelare köpts upp eller tvingats i konkurs. Senast i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad