torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt riskkapital till mobila betalningar

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner kronor pumpats in i verksamheten bara i år. Nykomling i kundlistan är Djurgårdsbussarna, som ska testa Malmöbolagets sms-biljetter för att sätta stopp för tjuvåkarna.

Redan 2011 tog Mobill in runt 10 miljoner kronor från befintliga ägarkretsen, som består av affärsänglar med styrelseordföranden Tommy Larsson i spetsen. Men aptiten har inte stillats för det. I fyra steg, varav det sista i mitten på september, har Mobill dragit in ytterligare 20 miljoner kronor under året för att öka tillväxten.

Joakim Nilehn— Vi är inne i en snabb expansionsfas där vi växer på den asiatiska marknaden och också har börjat titta på Afrika. Därför finns ett behov av tillväxtkapital, säger Mobills vd Joakim Niléhn.

I samband med vårens hockey-VM i Stockholm lanserade Mobill sin senaste produkt, en läsare som i kombination med bolagets betalningssystem kan användas för att skanna in och verifiera sms-kvitton från telefonskärmen. Under idrottsevenemang gör tekniken det möjligt för publiken att handla med mobilen under matchen, varor som de sedan kan hämta ut i arena-shoppen i pausen. Ett annat användningsområde är kollektivtrafik.

— Djurgårdsbussarna har börjat installera våra läsare i sina bussar för att kontrollera om sms-biljetter är giltiga. När biljetten lästs av en gång går den inte att använda igen, säger Joakim Niléhn.

Mobill har i dag ett brett spektrum av kunder — allt från parkeringsbolag till kundklubbar och andra aktörer inom mobilbetalning. Till det yttre kan det se spretigt ut, men Joakim Niléhn menar att den tekniska lösningen är likartad för samtliga kunder. Styrkan ligger i handlarens möjlighet att verifiera betalningen. Att det i dag främst sker via avläsning av sms är framförallt en praktisk fråga.

— I vår läsare finns exempelvis möjlighet till NFC, vi är noga med att inte vara beroende av operatörer och är inte heller något finanshus utan fokuserar just på den tekniska lösningen, säger Joakim Niléhn.

Omsättningen har växt från 8,3 miljoner kronor 2009 till 21 miljoner 2011. Niléhn vill inte ge någon prognos för innevarande år men säger att bolaget fortsätter att växa. Personalstyrkan ligger i dag på runt tio anställda, därtill sysselsätts ett antal konsulter.

Mobill och dess ägarkrets är inte ensamma om att satsa hårt på mobila betalningar. Svenska Izettle, som utvecklat en kortbetalningsdosa till mobiltelefoner, drog tidigare i år in 230 miljoner kronor från bland andra Greylock Partners och Northzone. Samtidigt har teleoperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre gått samman och lanserat den digitala plånboken Wywallet.

Joel Lyth

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.