måndag 4 december 2023

inloggad som

Ny toppchef på Oatly i Landskrona

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson över jobbet, med uppgift att bredda Oatlys havrebaserade produktportfölj.

Toni_PetterssonToni Pettersson jobbar i dag som vd för Malmöbaserade Boblbee, som tillverkar stöttåliga väskor och ryggsäckar för den europeiska och amerikanska marknaden. Han har tidigare drivit såväl en restaurangrörelse som ett fastighetsbolag och en firma för import av japanskt öl. Det var inte minst hans mod att testa okända saker som lockade styrelsen för Oatly, uppger ordföranden Mats Hallkvist för Rapidus.

— Det behöver vi. Oatly har haft en bra tillväxt med stabil lönsamhet, vilket gett oss en plattform att göra nya saker, säger han.

Oatly grundades på 1990-talet som en avknoppning från forskning vid Lunds universitet kring laktosfria mjölkprodukter baserade på havre. Senaste tillskottet i sortimentet är den yoghurtliknande ”havregurten”. Mats Hallkvist hoppas få se ännu fler Oatly-stämplade produkter i mejerihyllorna framöver.

— Första uppgiften för Toni Pettersson blir att formulera nya strategier för framtiden, säger han.

Oatly sysselsätter i dag ett 50-tal anställda. En del av utvecklingsarbetet läggs även ut på det tidigare systerbolaget Aventure i Lund. Omsättningen har de senaste åren växt med 6-18 procent per år, något Mats Hallkvist räknar med att göra även 2012. Förra året omsatte bolaget 182 miljoner kronor med en vinst på 8,7 miljoner.

Största ägarna är grundarna Björn och Rickard Öste, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Carnegiefonden och Pågengruppen.

Erik Olausson

Sedan Jan Johansson avgick i maj har livsmedelsbolaget Oatly i Landskrona stått utan ordinarie vd. Nu tar Malmösonen Toni Pettersson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad