måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Scalados vinst rasade före Nokias uppköp

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten från 2010 på 6,6 miljoner rasade till 214.000 kronor.

Med en omsättning på 127 miljoner kronor under 2011 blev vinstmarginalen blygsamma på 0,9 procent. Det kan jämföras med toppåret 2009, då bolaget gjorde 20,5 miljoner kronor i vinst på en omsättning på 101 miljoner.

Vd Håkan Persson förklarar utvecklingen med att bolaget de senaste åren pressats hårt av operativsystemet Androids frammarsch.

hakan_persson— Tidigare sålde vi en utvecklingsplattform där kunderna själva kunde bygga sina grafiska applikationer. Med Android kom mycket av de funktionerna gratis, säger han till Rapidus.

Tidigare har Scalados mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor ofta implementerats direkt på grafikchipen. Med kunder som Samsung, Fujitsu, NEC och Qualcomm har tekniken snabbt spridits till hundratals miljoner enheter. De senaste åren har omsättningen ökat med 20-100 procent per år. 2011 sjönk tillväxttakten till 5 procent.

Att det ändå blev en viss ökning av omsättningen beror enligt Håkan Persson på att bolaget satsat stora resurser på att utveckla egna avancerade applikationer. Bland de exempel som fått mycket uppmärksamhet finns funktionen remove, som avlägsnar oönskade objekt i bakgrunden på bilder, och rewind, som låter fotografen finjustera slutarögonblicket i olika delar av bilden.

Utöver utvecklingskostnader har resultatet tyngts av geografisk expansion. Vid Nokias uppköp hade bolaget filialer och dotterbolag i såväl USA och Belgien som Korea, Taiwan, Hong Kong och Japan. Delar av utvecklingen sköttes även av Cybercoms personal i kinesiska Chengdu.

I affären med Nokia, som formellt avslutades i juli, tog den finska telekomjätten över patent och ett 50-tal utvecklare i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB finns större delen av ledningen och drygt 35 anställda i Skåne och Asien som arbetar vidare tills existerande kundkontrakt löpt ut.

Kom affären med Nokia i grevens tid?

— Nej, det fanns en väg framåt för Scalado också. Men det var ett bra tillfälle att sälja, säger Håkan Persson.

Erik Olausson

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.