onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bioteknikbolag i kö till utbyggd forskarpark

Om ett och ett halvt år ska Köpenhamnsbaserade forskningsparken Cobis utöka med 7.000 nya kvadratmeter. Redan nu står ett tiotal bolag på väntelistan för att få flytta in.

Cobis öppnade 2009 och har varit helt fullbelagd sedan förra sommaren. I dag sitter 25 bioteknik- och läkemedelsbolag i lokalerna. Den planerade expansionen ska göra plats för lika många till. Byggkostnaden beräknas till 115 miljoner danska kronor.

Cobis vd Morten Mølgaard Jensen räds inte den ekonomiska krisen och bristen på finansiering som plågar många uppstartsbolag.

— Väntelistan bidrar till att vi vågar bygga ut, men det finns fler skäl. Det satsas just nu flera miljarder i offentliga och privata forskningscenter, exempelvis från Novo Nordisk Fonden. Det kommer skapa nya företag och avknoppningar som söker sig till oss, säger han till Rapidus.

Ägarkretsen bakom Cobis, forskningsparkerna Scion DTU och Symbion, har också bra beläggning men inte samma tryck som Cobis. Det hänger samman med forskningsparkens renodlade fokus på bioteknik och life science, menar Morten Mølgaard Jensen.

— När det är kris vill de bolagen sitta närmare varandra eftersom det ger möjligheten att utveckla affärerna utan att nödvändigtvis ta in miljoner från investerare. Istället utvecklas de genom nätverket här. Vi har otaliga fall där företrädare för bolagen exempelvis sitter i varandras styrelser, säger han.

Det senaste halvåret har hyresgästerna på Cobis tillsammans rest närmare 300 miljoner danska kronor. Parken har även blivit värd för internationella etableringar, i december 2011 öppnade exempelvis Beijing Genomics Institute ett nytt europeiskt huvudkontor här. Tillbyggnaden ska enligt planen öppna vid årsskiftet 2013/2014.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Om ett och ett halvt år ska Köpenhamnsbaserade forskningsparken Cobis utöka med 7.000 nya kvadratmeter. Redan nu står ett tiotal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.