torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ministrar backar upp forskningspark för miljöteknik

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre inblandade ministrarna ställt sig bakom bygget av parken, som på sikt ska rymma uppåt 5.000 arbetsplatser.

Forskningsparken ska ligga vid Danmarks Tekniske Universitets campus Risø, norr om Roskilde. Enligt verksamhetschefen Torben Orla Nielsen ska den fullt utbyggd rymma 100-150 miljöteknikföretag.

Planerna har funnits ett tag, men fastnat i Folketinget eftersom bygget kräver ändring av den regionala översiktsplanen. Under sommaren har klimatminister Martin Lidegaard besökt området och han har nu tillsammans med miljöminister Ida Auken och näringsminister Ole Sohn godkänt projektet, erfar Rapidus. Därmed är vägen öppen för att klubba satsningen i Folketinget.

— Vi har inga bolag som står och väntar på att få flytta in, det är avgörande att vi får helt godkänt först. Med ministrarnas uppbackning räknar vi med att Folketinget kan säga ja i slutet av året så att vi kan komma igång med bygget 2013, säger Torben Orla Nielsen till Rapidus.

Placeringen vid DTU:s campus ger miljöteknikbolagen tillgång till universitetets testfaciliteter. I höstas fick DTU-forskarna även medel av regeringen till en ny vindtunnel, något som väntas bli ett dragplåster för vindkraftsindustrin.

Den nya forskningsparken blir del av Scion DTU, med lokaler på 180.000 kvadratmeter i Lyngby och Hørsholm. Scion är även delägare i bioteknikparken Cobis som startade 2009 i Köpenhamn. Medräknat Cobis ryms 175 tillväxtbolag med 3.500 anställda under Scions tak.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.