torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ministrar backar upp forskningspark för miljöteknik

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre inblandade ministrarna ställt sig bakom bygget av parken, som på sikt ska rymma uppåt 5.000 arbetsplatser.

Forskningsparken ska ligga vid Danmarks Tekniske Universitets campus Risø, norr om Roskilde. Enligt verksamhetschefen Torben Orla Nielsen ska den fullt utbyggd rymma 100-150 miljöteknikföretag.

Planerna har funnits ett tag, men fastnat i Folketinget eftersom bygget kräver ändring av den regionala översiktsplanen. Under sommaren har klimatminister Martin Lidegaard besökt området och han har nu tillsammans med miljöminister Ida Auken och näringsminister Ole Sohn godkänt projektet, erfar Rapidus. Därmed är vägen öppen för att klubba satsningen i Folketinget.

— Vi har inga bolag som står och väntar på att få flytta in, det är avgörande att vi får helt godkänt först. Med ministrarnas uppbackning räknar vi med att Folketinget kan säga ja i slutet av året så att vi kan komma igång med bygget 2013, säger Torben Orla Nielsen till Rapidus.

Placeringen vid DTU:s campus ger miljöteknikbolagen tillgång till universitetets testfaciliteter. I höstas fick DTU-forskarna även medel av regeringen till en ny vindtunnel, något som väntas bli ett dragplåster för vindkraftsindustrin.

Den nya forskningsparken blir del av Scion DTU, med lokaler på 180.000 kvadratmeter i Lyngby och Hørsholm. Scion är även delägare i bioteknikparken Cobis som startade 2009 i Köpenhamn. Medräknat Cobis ryms 175 tillväxtbolag med 3.500 anställda under Scions tak.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.