torsdag 21 november 2024

inloggad som

Grundare köper tillbaka QuickCool

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk summa blir medgrundaren Lennart Sjölund storägare. Strokebehandling är nya huvudspåret.

I våras kunde Rapidus berätta att ägarna till QuickCool jagade köpare bland de stora medicinteknikbolagen. Någon extern partner gick inte att finna. Istället blir det medgrundaren, och tidigare Jolife-vd:n, Lennart Sjölund som köper riskkapitalbolagens andelar. Efter affären äger han därmed över 90 procent av aktierna i QuickCool genom investeringsbolaget Parkallén Invest.

Med hjälp av ballongkatetrar, fyllda med kallt vatten, som placeras i patientens näshålor har QuickCool tagit fram en metod för nedkylning av patienters hjärnor. Hittills har fokus främst legat på nedkylning vid hjärtstopp, där syrebrist kan ge upphov till skador i hjärnan.

— Det visade sig att vår teknik inte kyler tillräckligt snabbt jämfört med de etablerade metoder som kyler hela kroppen. I ställer kommer vi nu att rikta in oss på kylbehandling vid stroke där vi har ett pågående EU-projekt som slutförs 2013, säger Lennart Sjölund till Rapidus.

Priset i affären är inte officiellt. Björn Nordenvall, investeringsansvarig på tidigare huvudägaren CapMan Life Science talar om att affären sker till en symbolisk summa.

— Köpeskillingen bygger på att tidigare ägare får en stor del av vinsten om vi når framgångar med strokebehandling. Det är en lottsedel, men marknadspotentialen är väldigt stor om vi lyckas, säger Lennart Sjölund.

Kylbehandling används ännu inte vid stroke. Enligt Sjölund är QuickCools teknik relevant då en sådan behandling inte skulle kräva lika låg temperatur som vid hjärtstopp. Han kommer att garantera den framtida driften året ut och ska därefter titta på olika finansieringslösningar.

QuickCool grundades 2003 av forskare från Lunds universitet. 2006 gick CapMan in som investerare och året efter deltog också SEB Venture Capital och TeknoSeed i en emission. I slutet av 2010 gjordes det senaste kapitaltillskottet på tretton miljoner kronor. Bolaget har numera ingen anställd och utvecklingen sker på konsultbasis.

I och med affären gör tidigare vd:n Fredrik Lindblad comeback i bolaget genom att ta plats i styrelsen. Han är numera vd för BioActive Polymers.

Joel Lyth

Efter att ha satsat 60 miljoner kronor överger CapMan, SEB Venture Capital och TeknoSeed Ideonbolaget QuickCools hjärnkylning. För en symbolisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.