onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Hur mycket är Turning Torso värt?

Kort sagt: Omstritt till en början, succé till slut. Turning Torso har betytt mycket för många. Nu ska huset säljas och frågan är vad det egentligen är värt.
Kalkylen har minst lika många sidor som det skruvade tornet i sig.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det enkla svaret på frågan hur mycket Turning Torso är värt får vi förmodligen i höst. Efter drygt tio år kliver HSB ur Västra hamnens prestigebygge nummer ett för att satsa på tusen nya hyreslägenheter i Malmö.

Men den framtida köpeskillingen är bara ett svar på frågeställningen, vars kärna är betydligt mer komplex. I dagens snabbanalys vrider och vänder vi på den skruvade skulpturen som blivit ett av Skånes mest kända land- och varumärken.

Vad är Turning Torso värt för HSB?

Enligt uppgift låg den initiala budgeten på 550 miljoner kronor, men slutnotan landade på 1,8 miljarder. Byggtekniska problem var en anledning och redan 2003-2004 tog HSB Malmö en ekonomisk smäll för projektet, då det skrevs ner med 450 miljoner.

Till en början kostade Turning Torso också mycket anseende för HSB. Skulle detta allmännyttiga bostadskooperativ verkligen stå för lyxlägenheter till de mest välbeställda? Turerna var många och året innan invigningen 2005 avgick vd Johnny Örbäck.

Ifjol gav Turning Torso 57 miljoner kronor i hyresintäkter. Det är dock en dyr fastighet att sköta, bara fönsterputsningen är ett äventyr. Dessutom finns vinkällare, bastu, gym och en reception bemannad 24 timmar om dygnet.

Fjolårets totala utgifter för drift och underhåll uppgick till 22 miljoner, vilket ger ett kvarvarande netto på drygt 35 miljoner. Det räcker för att täcka en kapitalkostnad på ungefär 1,2 miljarder (baserat på en räntesats på tre procent) vilket är en bit under Torsons bokförda värde på knappt 1,4 miljarder.

Vad är Turning Torso värt för hyresgästerna?

Huset skulle först bli bostadsrätter, men intresset var svalt. Inte förrän beskedet kom att lägenheterna skulle gå att hyra vände det. Idag är Turning Torso, med närheten till havet, en av Malmös mest exklusiva adresser.

Turning TorsoHyror på 200 kronor kvadratmetern är dubbelt så högt som på många andra håll i Malmö. Men så är också huset lika mycket monument som tak över huvudet. Bakom utformningen står den spanske arkitekten Santiago Calatrava.

Under de 147 lägenheterna finns drygt 4.000 kvadratmeter kontor. Bland företagen på plats märks Danske Bank och Rosengård Invest.

Det känns dock som att vi på hemmaplan hunnit vänja oss vid Torson. De flesta har varit där och alla vet att det blåser så förbenat ute i Västra hamnen. Möjligen ökar adressen i värde och prestige med avståndet från Malmö.

Vad är Turning Torso värt för en köpare?

Enligt HSB Malmö, med vd Michael Carlsson, värderades huset inklusive Turning Torso Gallery till 1,8 miljarder kronor per den siste december. Det är tolv procent lägre än toppnivån 2007.

Hur mycket som kan realiseras idag beror givetvis på intressenterna.

För att Torson ska ha en framtid som hyreshus måste driftsnettot förbättras. Enligt Michael Carlsson finns utrymme för mer intäkter, eftersom Turning Torso Gallery till stor del var outhyrt under fjolåret.

Andra köpare kan vara fastighetsfonder eller finansmän som spekulerar i en uppgång på Malmös bostadsmarknad, med målet att ombilda huset till borätter eller ägarlägenheter.

Sedan finns de så kallade klenodköparna, vilket kan vara allt från förmögna oljeshejker till svenska fastighetsbolag som vill ha bygget för den unika karaktären. Dessa troféjägare har inte bara finansiella mätetal för ögonen och kan mycket väl driva upp en budgivning. Experter Rapidus talat med bedömer reklamvärdet för rätt ägare till minst ett par hundra miljoner kronor.

Amerikanska fastighetsrådgivaren CBRE har anlitats för försäljningen. Denna vecka får HSB ett första utkast till det som ska bli prospektet. CBRE har ett stort internationellt nätverk och processen kan därför gå ganska snabbt.

Sannolikt landar köpeskillingen någonstans mellan dagens bokförda värde på 1,4 miljarder och det senaste marknadsvärdet på 1,8 miljarder. Konjunkturen är inte den bästa, men trofévärdet helt klart unikt.

Vad är Turning Torso värt för Malmö?

Oerhört mycket. Under 00-talet blev tornet vid sidan av Öresundsbron och högskolan sinnebilden för det nya Malmö som växte fram ur dammet från varvsindustrin. Idag är Torson en av få världskändisar från stan — som till skillnad från Zlatan fortfarande finns på plats.

Det är svårt att bedöma PR-värdet i kronor och ören. Men till skillnad från event som America’s Cup och handbolls-VM står huset kvar och fungerar som permanent blickfång. Publiciteten var till en början delvis negativ, men så här långt har projektet ändå gett mångmiljonbelopp i redaktionellt reklamvärde för Malmö.

Från Köpenhamn syns den 190 meter höga profilen tydligt. Jag tror att den vridna skyskrapan varit en ögonöppnare för danskar specifikt gentemot Malmö och Skåne. Västra hamnen är ett populärt utflyktsmål och Torson pärlan som visar på framtidsvision och handlingskraft.

Så även om det kostat på för HSB, ska vi andra vara glada för att någon var galen nog att satsa på bygget.

Kort sagt: Omstritt till en början, succé till slut. Turning Torso har betytt mycket för många. Nu ska huset säljas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.