torsdag 21 november 2024

inloggad som

Explosiv tillväxt av skånska företagsinkubatorer

Från att mest ha samlat forskningsavknoppningar i universitetsstäderna har inkubatorkonceptet spridit sig till nya branscher — och ut på landsbygden. De senaste tre åren har antalet företagsinkubatorer i Skåne mer än fördubblats och fler är på väg, visar Rapidus kartläggning. Parallellt har det offentliga och privata stödkapitalet skjutit i höjden.

Inkubatorerna i Lund och Malmö har länge varit ensamma om att erbjuda subventionerad kontorsplats och affärsutvecklingshjälp åt uppstartsföretag. Men de senaste åren har allt fler kommuner hakat på trenden, sedan 2009 har sju nya inkubatorer sett dagens ljus, däribland kulturinriktade Filminkubatorn i Ystad, Rampen i Hässleholm, Kristianstad och Sibbhult samt Herbert Felix Växthus i Eslöv. Då är inte de virtuella inkubatorerna, som erbjuder nätverkande och specialiserad rådgivning men saknar egna lokaler, medräknade.

Ytterligare tre inkubatorer är helt eller delvis finansierade och väntar på att dra igång. Den totala sammanställningen publicerar vi via länken längst ner.

Bland de nya inslagen i floran finns Syretältet i Ängelholm, inriktad på företag inom byggande, boende och infrastruktur. Utöver kontorsplatser ska bolagen erbjudas möjligheter att bygga upp prototyper av väggar, byggnader eller liknande i full skala. Budgeten ligger på 5,5 miljoner kronor över tre år varav offentliga källor står för 2,5 mkr. Resten skjuter privata aktörer till, däribland Peab, SEB, PwC, White Arkitekter och reklambyrån Pyramid.

Sedan 2009 har den sammanlagda offentliga finansieringen för inkubatorerna i kartläggningen ökat från cirka 20 miljoner kronor till närmare 33 miljoner per år. Till det kommer mer än 10 miljoner kronor i privata bidrag, oräknat subventionerade tjänster och konsulttimmar.

En offentliga aktör som gett sig in i leken är Helsingborg Business Region, som dragit ihop ett antal miljoner för att hjälpa företag i Syretältet, det planerade Landskrona Innovationscenter och nystartade Think i Helsingborg, inriktad på service- och tjänsteföretag. Även om många tjänsteföretag lyckas gå med vinst från starten är det inte bara forskningstunga företag som kan behöva växa till sig i en inkubator, menar Sofie Karlsborn, näringslivsutvecklare på Helsingborgs stad.

— Det finns ingen garanti för att det är billigare att utveckla ett tjänsteföretag, förpacka ett erbjudande och så vidare, än att starta ett teknik- eller forskningsbolag. Det kan ta nog så lång tid, säger hon.

Klicka här för att komma till en karta med fakta om de 16 inkubatorerna i kartläggningen.

Erik Olausson

Från att mest ha samlat forskningsavknoppningar i universitetsstäderna har inkubatorkonceptet spridit sig till nya branscher — och ut på landsbygden. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?