torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SLU väcker liv i slumrande inkubator

Ilse Svensson-de Jong är ny chef för Alnarp Innovation Inkubator, vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har en bakgrund som ekonom på GB Glace och SSAB. Rekryteringen innebär en återstart av inkubatorn, som legat i dvala de senaste månaderna.

Ilse Svensson-de Jong planerar framöver att låta sociala medier få en större roll i inkubatorverksamheten.

— SLU har en väldigt utspridd organisation och sociala medier kan vara lösningen för kunskapsspridning och budskapsförmedling. Dessutom kan sociala medier bättre lyfta fram gröna näringar som möjlighet för näringslivet, säger Ilse Svensson-de Jong. 

Inkubatorn startade vid årsskiftet 2009/2010 men har varit stängd sedan december eftersom det inte funnits någon inkubatorchef. I dag finns de tre bolagen Grobar, PheroNet och In vitro Plant-tech på plats. Ilse Svensson-de Jong vill utöka så att åtminstone de tolv befintliga företagsplatserna fylls upp. Hon skulle gärna se företag som arbetar med nya energi- och tekniklösningar.

— Jag tror mycket på cleantech. Dessutom är jag nyfiken på hur exempelvis QR-koder skulle kunna komma till nytta för lantbrukare, säger hon.

Ilse Svensson-de Jong lyfter även fram aktörer som arbetar med lösningar för livsmedelsindustrin, till exempel i form av matleverantörer som gör det möjligt för konsumenterna att spåra varifrån maten kommer och hur den har hanterats innan den hamnar i butiken.

Anders Frick

Ilse Svensson-de Jong är ny chef för Alnarp Innovation Inkubator, vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har en bakgrund som ekonom på GB […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.