Det högprofilerade miljöteknikbolaget Topsoe Fuel Cell i Lyngby kan efter 25 års utveckling visa upp en första prototyp av större bränslecellanläggningar. Det sker nästa år tillsammans med partners, avslöjar innovationsdirektör Niels Christiansen för Rapidus.
Enligt Niels Christiansen faller nu de sista pusselbitarna på plats i vad som ska bli en kommersiell produkt med miljardpotential. En bränslecell omvandlar kemisk energi till elektrisk energi — ungefär som ett batteri som kan tankas med nytt bränsle, som biomassa och naturgas.
— Nästa år kommer prototyper som demonstrerar funktionen. Sedan blir det partners som bygger och installerar anläggningarna, med vår kärnteknologi. En kommersiell produkt lanseras sannolikt 2015. Med vår långa utvecklingstid är det en kort tidshorisont, säger Niels Christiansen.
Försök med bränsleceller av olika storlekar har pågått länge världen över, men kostnaderna har hittills varit ett problem. Topsoe Fuel Cell, som ingår i storkoncernen Haldor Topsøe A/S, vill göra tekniken mer kostnadseffektiv. Utvecklingen sker i samarbete med bland andra Lunds universitet och Risø DTU.
Stora bränsleceller är intressanta för företag med hög elförbrukning. Villaägare kan i testförsök redan få mindre anläggningar från Topsoe Fuel Cell i samarbete med Dantherm Power. Topsoe levererar själva hjärtat till anläggningarna, medan partnerföretagen etablerar och marknadsför dem.
— En annan partner är Wärtsilä i Finland. Vi är också igång med avtal med koreanska företag, säger Niels Christiansen.
Verksamheten grundades 2004, då utvecklingen av bränslecellerna togs över från moderbolaget . 2008 byggdes en ny fabrik, och senaste fem åren har antalet anställda växt från ett trettiotal till 120 personer.
Senaste registrerade bokslutet, för 2010, visade en intäkter på 50 miljoner danska kronor och ett underskott på 80 miljoner. Bland de externa finansiärerna märks danska Energistyrelsen, Højteknologifonden och EU:s ramprogram. Bakgrunden till stödet är utsikterna att långt bättre kunna utnyttja naturliga bränslen för att elproduktion.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø