En genombrottsorder i Storbritannien ser ut att bana väg för skånska miljöteknikbolaget Primozone. I år räknar VD Anders Schening med att förlusttyngda utvecklingsår ska börja betala av sig.
Ozon används bland annat för att kontrollera bakterietillväxten i vatten- och reningsverk. Primozones generator kan producera ozonet ur syrgas på ett mer energieffektivt sätt än de generatorer som är vanliga idag. Bolaget har tio anställda på sitt huvudkontor i Löddeköpinge och ägs av norska industrifamiljen Westfal-Larsen, som pumpat in över 100 miljoner kronor för teknikutveckling av ozongeneratorn.
2011 gick Primozone över i en försäljningsfas och omsättningen ökade från tre till tio miljoner kronor. Under 2012 ligger omsättningsprognosen på runt 25 miljoner kronor, vilket också skulle ge svarta siffror på nedersta raden. Bland de skånska kunderna finns VA-Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.
Som en indikation på att genombrottet är nära anger Anders Schening värdet på de affärer som bolaget ligger i förhandlingar om. Vid inledningen av 2011 låg den siffran på cirka 10 miljoner kronor, i dag är det runt 100 miljoner.
— Nu för vi också samtal med sex större aktörer inom vattenreningsbranschen som är verksamma på olika geografiska marknader, säger Anders Schening.
En sådan potentiell partner är Aecom, noterat på New York-börsen. Nyligen blev det klart att Primozone ska leverera ett ozonsystem till ett nytt reningsverk i brittiska York där Aecom sköter entreprenaden. Orden var på 2,5 miljoner kronor.
Joel Lyth