söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vattenorder ska ge vinst i år för skånsk ozonrening

En genombrottsorder i Storbritannien ser ut att bana väg för skånska miljöteknikbolaget Primozone. I år räknar VD Anders Schening med att förlusttyngda utvecklingsår ska börja betala av sig.

Ozon används bland annat för att kontrollera bakterietillväxten i vatten- och reningsverk. Primozones generator kan producera ozonet ur syrgas på ett mer energieffektivt sätt än de generatorer som är vanliga idag. Bolaget har tio anställda på sitt huvudkontor i Löddeköpinge och ägs av norska industrifamiljen Westfal-Larsen, som pumpat in över 100 miljoner kronor för teknikutveckling av ozongeneratorn.

2011 gick Primozone över i en försäljningsfas och omsättningen ökade från tre till tio miljoner kronor. Under 2012 ligger omsättningsprognosen på runt 25 miljoner kronor, vilket också skulle ge svarta siffror på nedersta raden. Bland de skånska kunderna finns VA-Syd och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp.

Som en indikation på att genombrottet är nära anger Anders Schening värdet på de affärer som bolaget ligger i förhandlingar om. Vid inledningen av 2011 låg den siffran på cirka 10 miljoner kronor, i dag är det runt 100 miljoner.

— Nu för vi också samtal med sex större aktörer inom vattenreningsbranschen som är verksamma på olika geografiska marknader, säger Anders Schening.

En sådan potentiell partner är Aecom, noterat på New York-börsen. Nyligen blev det klart att Primozone ska leverera ett ozonsystem till ett nytt reningsverk i brittiska York där Aecom sköter entreprenaden. Orden var på 2,5 miljoner kronor.

Joel Lyth

En genombrottsorder i Storbritannien ser ut att bana väg för skånska miljöteknikbolaget Primozone. I år räknar VD Anders Schening med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.