lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundateknik ska revolutionera frysdisken

Frysta jordgubbar blir som nyplockade när de tinas. Lösningen är antifrysproteiner som introduceras i bären. I det nya avknoppningsbolaget Optifreeze ska forskningstekniken nå kommersiell skala. VD blir Pär Henriksson på Lundabolaget Arc Aroma Pure, som också är med som medfinansiär i projektet.

Redan i dag kan forskarna på Lunds universitet frysa ner grönsaker och tina upp dem igen med bibehållen form och konsistens. Utmaningen det närmaste året blir att skala upp tekniken, som bygger på att naturligt förekommande proteiner förs in i bär och grönsaker. Det förhindrar att cellstrukturen kollapsar vid nedfrysning och upptining. Behandlingen sker med hjälp av vakuum och pulserande elektriska fält, en apparatur som Arc Aroma Pure har jobbat med sedan tidigare.

— Vi för samtal med ett par svenska livsmedelsproducenter. Vår bedömning är att det här är ett projekt med stor kommersiell potential, säger Pär Henriksson.

Förutom att förbättra själva smakupplevelsen kan tekniken minska transportkostnader då frukt som i dag måste flygas in istället kan frysas och transporteras med båt. Ordförande i Optifreeze blir Christine Widstrand på Lunds universitets holdingbolag Luis.

Joel Lyth

Frysta jordgubbar blir som nyplockade när de tinas. Lösningen är antifrysproteiner som introduceras i bären. I det nya avknoppningsbolaget Optifreeze […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.